Sahabat Sejati

Program 1 Hari 1 Kampus 1 Sekolah



Dah lama xmenulis kt blog nie rasanya…hehe…yela busy kit la awal2 sem nie…semua org pown busy kn…yg xbusy tue…busy2 kn la diri yer…hehe..ermmm entry kali nie aku nk kongsi pengalaman jd facilitator dekat Sek Keb Puncak Alam….actually menda nie mcm tiba2 muncul dalam idop aku…xpernah pown terniat nk jd faci..hhihi…tp da sampai seru kowt…huhu…kwn baik aku la ajak.. “acap…jom acap….borink2 nie..jom teman aku masok PEERS ….ley jd faci…” aku pown p.k dua tiga kali gk la…PEERS nie merupakan salah satu persatuan dalam universiti aku nie yg merupakan sub kepada unit kaunseling…kira aku ngn kawan2 baik aku jd sukarelawan la…aku dah start nervous bila dgr kena g sek rendah mula2…dalam hati aku…cmner la nk handle budak2 nie…dah la aku nie anti budak2 yg nakal2…sampai mak aku ckp “ish3..per nk jd ngn hang nie…ngn budak2 pown hang nk gado…bg la muka kit..manja2 ker….depa mana tau pa lg….nie x…mcm nk makan org…hahaha…xtau la besaq2 nanti hang cmna…kahwin nanti,…hang nk ada anak jgk….” Huhuhu…tp nmpk nya aku telah membuktikan aku nie bukan la jahat sgt ngn budak2…yg nakal jer aku anti…yg sweet2..yg cute2…xkn la aku nk marah kn…hihi…



Kitaorg g satu bus…..der 40 orang,…ramai giler faci..hehe…mcm kami lak nk kena g blaja…nama tempt pun Puncak Alam…memg puncak betol la waa cakap sama lue…hehe…turun2 dr bus jer…kitaorg bergerak ker dewan terbuka diorg….yg best nyer…bila budak2 tue nmpk kitaorg…..perh…seronok gila diorg…siap bersorak2 lg…diorg tgk jer faci2 diorg yg bru sampai nie dengan penuh ceria xhenti2 sampai la kmi bergerak ker kantin…mcm besa la..mesti makan lue…huhu…makanan yg disediakan memg terbaik la…pastue…kitaorg patah balek kt dewan terbuka td…semua pelajar der kt situ…kami dihiburkan dengan persembahan yg amat menarik…persembhan tarian tradisional memg tampak bergaya dan menarik bila si cilik yg persembahkan…memg kalah la kalau kalau org dewasa yg menari..hehe..




Then, kitaorang bergerak mengikut group masing2…kira der 40 group la…sorg2 jer handle anak2 riang nie..ehehe…nervous gk aku dibuatnya…tp diorg sporting bila nmpk aku..jd aku pown sporting la kan…masok kelas tue..aku pown tnya la…’’ok..adek perkenalkan diri adek kt abg…n bgtau per cita2 ade bila besar nanti..’’…mcm2 jwapan aku dpt…scientist….polis…nk jd cikgu…tp yg paling best aku dgr.. ‘’abg…sy nk jd pramugari’’….huhu…pelajar nie salah sorang penari td..masok kelas pown makeup xsempt buang…hehe..semua der 9 pelajar yg aku handle..



Pastue bermula la task yg kami sediakan tok diorg…contoh nya….lukis muka sendiri menggunakan tgn yg berlawanan dari kebiasaan…hahaha…mcm2 lukisan aku dpt…der plak yg malu2 nk tunjuk pas diorg lukis…then kitaorang rehat tok solat n makan tgh hari…kali nie mamam lg best…mcm2 ada…yg terbaik bila cikgu2 sekolah tue sendiri yg sediakan makanan…salu air tgn mak..kali nie air tangan cikgu2 yer…hehe..mcm2 lauk der…memg full tank la…hihi…then kitaorg masok kelas balik…continue ngn lukisan lg..kali nie diorg dikehendaki melukis dan gmbarkan suatu berita yg terpapar di surat kabar yg menunjukkan keluarga dan negara bangga dengan pencapaian diorg dalam masa 10 tahun akan datang…n der byk lg…actually event nie dianjurkan tok menarik minat pelajar2 tok belajar…thu kemampuan diri masing2…menerapkan nilai2 murni dan membimbing adek2 tok jd lebih confident…



Seronok punya seronok…masa pown berlalu dengan cepat jer…dr 8.30 kitaorg sampai…tup2 da kol 4.30 kn…then semua group kembali berkumpul dekan dewan terbukak…terserlah la semua faci2 ngn anak2 buah nyer…memg semua nmpak mcm jaga anak sendiri la hr tue..pnuh kasih syg dicurahkan…hehe…tiba lah acara penutup…ingt lg x lukisan td….?? Ermm…actually para faci kena pilih lukisan yg terbaik dalam setiap group dan menilai keaktifan salah sorg pelajar agar melayakkan diri untuk menerima hadiah …hihi…tp jgn wisau…setiap kelas akan dpt hamper untuk dikongsi bersama….b4 balik…semua pelajar di kehendaki memberi testimoni diorg tentg program nie dan komen diorg tentg faci2…terharu sgt2..mcm2 diorg komen pasal faci2 diorg…antara nya… ‘’abg2 ngn kakak faci baik……ramah n salu wat lawak….’’ N der jgk yg panggil kami nie cikguadek kami bukan cikgu…akak ngn abg2 nie cuma tolong adek2 jer…byk lg la…der gk lg… ‘’abg faci belanja muffin ngn air kotak ‘’ la….akak cantik dan comel la…n yg tok abg2 plak…’’abg hensem la’’…..tema kami plak…bila para faci sebut…. “adek2 abg’’….diorg akan jwb…. ‘’’yer abg/kakak saayyanngggg…’’..huhu…



Rasa cm xnk balik jer petang tue…dah habis semua peyampaian hadiah n majlis penutupan …tinggal sesi bergambar jer belum…per lg…faci plak posing lebih dari student2..hehe…aku xkn lupa der salah sorg budak perempuan yg dari group aku datang cari aku…then die ckp… ‘’abg asyraf..abg asyraf...abg…nanti kn..kalau sy dapat 5A….sy tepon abg yer…abg jgn lupa kt kami tau…dtg la lg jumpa kami…”.aku rasa cm nk nanges jer waktu tue…tp nk wat cmner kn…xkn nk nanges kt situ…aku eppy n aku rasa terharu cz diorg fhm per yg kami cuba nk terapkan….alhamdulillah…then budak perempuan girl tue salam aku…rasa 1 mcm plak…yela ..xpernah budak pempuan or kwn2 perempuan yg pegang tangan aku nie haaaa…tp sebab fhm diorg juz anggp kami mcm abg diorg sendiri…nie merupakan kenangan manis dan pengalaman baru bg akuhope kita semua akan berjumpa lagi di masa akan datang…insyaAllah…Love U All….

Category: 2 comments

Facebook Group ....Ok ker...???



Salam buat semua....hurmm...hr nie borink2..aku create satu lg menda yg aku rasa ok jgk kalau buat...xrugi pown kalau wat..tol x....hr nie aku create Facebook Group tok "Infinity Cinta"...harapan aku der ramai insan kt luar sana yg ley kongsi pendapat, pengalaman, masalah...apa2 jer....yg patot kita diskusi kan secara bersama....heee...hope sape yg terbaca post aku kali nie ley ringan2 kn jari jemari tok join secara bersama dekat facebook group aku nie... mungkin dgn cara nie kita ley berkongsi menda yg kita xley nk kongsikan dengan org lain..or something yg kita rasa malu nk ckap secara berdepan...tol x..?? bukan semua perkara kita berani face-to-face....jd renung2kn dan selamat join group nie...thanks bg sesiapa yg dah join group Infinity Cinta nie...ribuan terima kasih aku ucapkan,...kita jumpa lg dalam coretan seterusnya...
Category: 1 comments