Sahabat Sejati

Single VS Couple


 Salam…bertemu kembali dalam coretan yg telah lama x diconteng2 kn….hehe….lama x mengarang…hari nie asyraf nk kongsikn citer bertajuk “SINGLE VS COUPLE”… mesti setiap daripada kita mempunyai pandangn yang berbeza dr segi pro & contra dalam status single @pown sudah bercouple..but nie semua dr pandangan asyraf shaja….tiada kena mengena yg masih hidup @ sipi2 nk k.O…..

Single….@ lebih dikenali dgn gelaran solo….ramai member ckp…single lg best….bebas…nk kawan ngn sape2 pown xkisah…xde sape nk jeles…xde sape nk halang…yups! Tue salah satu advantages of being single rather than double…hehe….dr sudut positifnya ramai ckp single nie best sebab diorg dah merasai kepayahan bila bercouple…jd diorg lebey suka hidup single…xde sape nk konkong..bila single nie..duit yg flow pown hnya utk diri sendiri melainkan diri tue bermurah hati nk belanja rakan2 yg lain…tue kelebihan yg kedua…

Kelebihan yg seterusnya….bila single nie…xpayah nk pening2 kepala…nk merajuk @ nk memujuk….xpayah nk sakit hati..jeles @pown sewaktu dgnnya….tp mcm org len jgk ckp…bila dah bercouple…tringin nk single..tp bila dah single…tringin plak nk couple…tue la yg selalu jd kepada org yg single nie….pd luaran nmpk relax….but dalam hati bila tgk jer org len couple…bahagia…perasaan cemburu…tetap lahir…perasaan ingin dikasihi dan disayangi tetap muncul….tue lah kelemahan yg utama pada sesiapa yg single mingle nie…dr percakapan sentiasa menafikan…tp dr hati nurani…sentiasa berbunga..hehe…


Now turn “couple” plak…nie xsabar nk thu kn…cer citer…cer citer…..ape best couple nie….1stly.. ramai yg anggp couple nie xbaik….yup!! memg xbaik pown…asyraf pown sokong…cz couple pown ade pro n contra jgk….bila couple ja..org akan kaitkan dgn maksiat….aurat…n mcm2 lg…asyraf xpernah tolak tue semua…asyraf pown bercouple n xpernah lari dr semua tue….memg couple kalo tersilap langkah akan mengundang padah…terpulang kepada pasangan masing2 bg menentukan tujuan & niat bercouple..

Kalo pasal tujuan..rasanya semua dah thu kowt..mesti la nk cari pasangan tok hidup bersama sama da susah dan senang kn….??? Ker korg der vision lain..??hehe…jd bila couple nie…mcm2 perubhan berlaku kan..??


Korg pernah perasan x cara rakan anda yg dah bercouple ngn yg belum couple…?? Mesti nmpk kn perbezaan yg ketara kt muka diorg…hahaha…tgk dr senyuman pown dah thu an...tiba2..senyum sorg2 tue...hahaha....tue sebab die tgh baca msg dr kekasih die..hahaha..bukan die gila ker ape... (^_*) ...tp boley thu la..dlu pendiam jer..tp skrg dah byk ckp...muka nmpk tenang...happy....riang....tue kelebihan yg pertama...hee...



Ok…bila kita dah couple nie…kita meletakkan suatu harapan yg tinggi pd pasangn kita..btol x..?? dr situ la timbul kepercayaan terhadap pasangn masing2….pasangn la menjd tmpt “bermanja” ..tipu la kalo korg ckp x mnja2 kn..haha…tmpt nk merajuk2 pown situ jgk la…hihi…..

Yg paling penting tmpt kita luahkan perasaan..sama ada suka dan duka…bg mereka yg single..maybe diorg akan ckp…kt kwn pown boley luah ape…yup!! Btol2…tp xsama mcm luahkan kpd pasangan..kerana kebarangkalian utk tersebar @ bocor tue amat tipis…kdg2..ade kwn yg suka tikam blakang…yg tue amat merbahaya….beware!! …. 


Emmm bila kita dah couple nie...satu tugasan baru @ kelebihan yg kita xsedar...kita dalam proses mempelajari erti "pertanggungjawaban" ...dlu bila single..kita ada tggungjwb terhadap diri sendiri dan family...but.... now ada insan bru yg hadir sebagai penyeri...

Cuba kita dalami..bila kita couple sewaktu kita masih belajar..mesti pd permulaan kita agak lalai seketika..tue dari segi keburukannya..tp lama-kelamaan kita dah dpt sesuaikan diri...kita dah mula pandaikan bahagikn masa antara blaja...keluarga dan percintaan.....

Bila ada insan baru kita skrg perlu bijak mengawal sistem kewangan.....kenapa bila couple kena kaitkan ngn kewangan...adakah bila sebut couple jer...kena keluar "duit"...couple sebab materialistik ker..?? xde istilah tue sebenarnya....
Exactly bila couple nie kita kena blaja kawal duit..in reality...sape xnk hidup senang...?? rite..??ujung minggu je mesti nk berdua-duaan..jalan sana sini..luang masa bersama-sama... tp xbermakna bila pasangn kita xmampu support kita dr segi monetary ..die xlayak tok diri kita..cuma tue package jer bg sesiapa yg "mampu" ...if the relationship become more serius...jd kita harus bijak merancg utk masa depan plak..simpan duit secara bersama ka..sama ada nk bertunang ker..nk kawen ker... (^_^) ...



Last tp bukan yg terakhir...cmner tue..hehe..bila couple nie...ade pasang surut...ada timbul..ade tenggelam...perkara normal la...bila berdua....berpasangan...akan timbul kabar angin...akan ada masalah yg hadir dipertengahan jalan..ini lah dugaan yg setiap pasangan kena terima dgn minda terbuka..hati yg sabar...dan cuba mencari jalan penyelesaian....

Bila bercouple...kita mendidik diri utk lebih matang...dan berfikiran jauh demi masa hadapan....kita lebih bijak merancang demi kebaikan bersama...bukan utk diri sendiri sahaja...sometimes dari suasana tegang la kdg2 boley bertukar gelak ketawa.....dan menjd lebih erat lg..

Sape ckp gadoh tue xpenting dalam perhubungan..?? Faktor nie boley menjd pemangkin di mana kita lebey mengenali pasangan masing2 secara dekat dan serious sebelum benar2 menjdkannya sebagai kenyataan (berkahwin) dan kekal sebagai pendamping hidup buat selama-lamanya...setiap pengalaman mengajar diri.... (^_^)

Sedangkn lidah lg tergigit..nie kn pulak pasangan couple...hehe....jd couple nie..ada baik buruk...kita sentiasa happy dan tersenyum bila kita lihat insan tersyg turut tersenyum...kebahgiaan akan hadir bila kita sama2 bertoleransi dan berkomunikasi dgn cara yg baik dan memahami...


Semua gbr2 di atas diambil dari drama2 korean yg pernah asyraf ikuti....yg buat asyraf senyum...gelak...eppy dan sebak...heee...jd jom layaaannnnssss...video yg asyraf boley anggp "so sweet" ...huhu... luv u all.....thats all from me...thank you.

P/s : jgn lupa follow asyraf if u like my blog..jgn lupa "like" bila kamu sudah meminati...hehe (^_*) ..
Category: 1 comments

Hari Ahad = Public Holiday Bagi Ku....

salam...dah lama xupdate blog rasanya kn...hihi...dah penuh habus da blog aku nie haaa...hehe...cian die..meh nk lap2 sikit...lap u....hehe.....memg satu kelemahan aku bila dah busy nie cukup susah nk update memnjg...asyik busy ngn kehidupan seharian je kn....

Maybe nie la satu dugaan blogger lelaki...iaitu susah nk "update" ..hehe..cuba tgk blogger girl...memnjg jer diorg nk update kn....der jer idea nk menulis ..thumb up.....tp xsemua laki mls update...laki cm aku nie jer haaa...hakhak...maybe faktor kekangan masa menjd faktor utama.....'


Cutie2 sem nie......penoh dgn hal kerja dan mengerjakan..sejak aku bekerja nie....masa lapang agak sikit la...tp tue x menjd penghalang kn...bila sampai ujung minggu ja....iaitu hari Ahad...merangkap hari percutian aku setelah 6 hari bekerja..hehe....

Jadi bila cutie ja....mesti aku akan keluar ngn sahabat baik aku Zaim....kami berdua jela...ada aku..ada la dia...hehe...ada dia..ada la aku....jd cutie ja..kami berdua akan pergi tgk wayang....kali nie kitaorg layan citer KL Gangster ngn X-Men 1st Class......hahaha...


Mula2 plan nk tgk satu citer je...pastu tiba2 tiket mlm plak ada tok x-men....petang nyer xde..last2..kami borong dua tiket sekali la...ptg tgk KL gangster....mlm kol 10.30 tgk X-men lak..hehe...kol 12.45 bru sampai umah..haha...tgk umah gelap gelita ja..hahaha..rupanya mak ayah dah tido...kihkih......but enjoy la... (^_*) ...both movie sgt cool n penoh ngn action....thump up again!!

Category: 0 comments

Menjadikan Mimpi sebagai Realiti...


Salam....bertemu kembali... (^_*) ....ermmmm tgk tajuk cm xlogik kn...tp ianya sememg nya kebenaran...beberapa hr yg lepas aku termimpikan si dia....bgun2 tido aku trus tersenyum..entah kenapa aku masih teringat kisah mimpi tue walaupun dah bgun dr lena tidur yg pnjg....

Makin lama aku p.k makin kuat perasaan rindu aku kt si dia....ermmm perasaan nie la mendorong aku tok betol2 jdkn mimpi tue menjd sesuatu yg realiti.....jd aku pown nekad utk turun merantau ke Kepala Batas sorg diri...hehe...

Mula2 org tua cm berat ja nk bg pegi cz diorg xharap kt aku travel sorg2...kenapa agaknya..?? yg thu tue thu la...yg xthu tue..biarlah rhsia..hehe...last2...aku dpt green light jgk..hehe...

pg2 lg aku bertolak dalam kol 9.30...kol 10 pg sampai ker destinasi......aku tersenyum jer tgk si dia dah terpacak berdiri menunggu kedatangn aku...kedatangan aku disambut dgn senyuman..i love it...thanks syg...


Mula2 rancg nk g Sunway kt Seberang Prai rasanya tp disebabkn xde transport kitaorg iaitu aku dan si dia serta 3 org lg rakan si dia..kitaorg g jalan2 kt tmpt yg dekat2 ja....janji aku dpt luangkn masa sesingkt tue bersama si dia..itu dah cukup bermakna bg diri aku....



lepas mam KFC...jalan punya jalan ...pusing2 beli brg....aku dan si dia singgah jap kt kedai "gift".... tgk kwn2 dia semua beli tue..bli nie...si dia tgk jaaa..hehe...tgk tgn si dia pown masih kosong ja....aku pown memandang sekeliling kedai tue..tgk2 ade bear...i think she would be happy if i give her that teddy bear... jd aku pown hadiahkan si dia a cute little bear tok jd peneman bila aku tiada di sisi...pelok bear tue lek lok yer syg...



Before balek....tingin plak aku nek bus rapid..hehe..yela...dah bapa lama tinggal bus rapid nie sejak sem 1 dlu..skunk da nk masok sem 5 da...hehe..jd aku teman si dia  jap dalam bus rapid tue b4 die balek ngn kawan2 die...



Setiap kenangn bersama si dia adalah kenangan terindah bg aku..luv u syg....hope hubungn kita berkekalan sampai bila eventhough byk dugaan dan salah yg abg salu lakukan...luv u as always....



Category: 3 comments

Kerja Part time...Adobe Photoshop Best!!

Salam...dah lama xupdate blog nie rasanya...rasanya dah dekat sebulan...maaf yer pd teman2 sekalian...ermm nk wat mcm mana...asyraf busy sikit ngn keje part time skrg...mesti korg tergelak bila thu aku keje ape...nk thu ak asyraf keje ape..??

Actually citer  die cmnie....pd suatu hari....hehe...boring sgt2 bila time cutie sem nie..jd suatu ptg asyraf pown per lg meringankn kaki tok ronda2 nek moto dkt area kwsan umah tok cari "kerja kosong @ vacancy"....

Ronda punya ronda nmpk 1 kedai nie..."jawatan kosong...graphic designer diperlukan" ....wahhh...keje kosong..benti jap depan kedai tue...p.k dua tiga kali gk la...cz kerja tue xde kena mengena pown ngn kemahiran yg aku blaja iaitu akaun....

Jadi aku gagahkn diri n menebalkan muka aku nie yg sememgnya tembam..haha...masok dalam kedai..
"akak...sy tgk kt cermin akak perlukan pekerja....ade lg x kerja kosong..???" 
ermmm adek nie pandai ka design2 semua nie....
"ermm boley la sikit2 akak... kena ade certificate @ qualification pape x tok keja nie akak"..??
ermmmm kalau adek pandai design dtg la esok kol 9.15 pg....
"emmm ok terima kasih akak....."

n thats it...pergi2 esok....trus dpt keja......huhu...aku memg langkah kanan cz time aku mohon keja tue...pekerja lama bru ja benti hr tue jgk...hihi...n now...aku keje sebagai graphic designer....



Nie la banner 5x10 kaki pertama yg telah aku design sendiri.... and im proud of it...hihi.....pinky boy..haha....selain banner mcm2 design lain lg yg aku buat..name card..bunting....flyers.....sticker and more....

yg paling aku suka adalah pengalaman belajar menda2 bru mcm pengalaman guna software2 tok designer....blaja guna machine printing....n blaja photostat..hehe...semua menda bru bg aku...xsalahkn kita punyai byk kemahiran.... (^_*) thats all from me..thanks....


Category: 3 comments