Sahabat Sejati

2nd Exam....

Ehem…ehem….errmmm….hari nie 2nd exam…per patowt aku espect dr exam nie…emm…MacRoeconoMy….salah satu subjek wajib tok budak akaun cm aku…tp bila tingt waktu exam td..nk tergelak pown ada…mula2 start tgk soalan 1st da blur……hahaha…ape la…padahal da baca kowt..tp xnk keluar plak time nk jwb…..aku gelak sorg diri td mcm xbtol jer…..pastu tgk soalan esei plak…..der 5 soalan rasa nya…jd kena la jwb 3 dr soalan tue….hahaha..yg nampak idea tok wat nasi goreng pattaya nampk dua soalan ja….hahahaha…lg satu ilang ntah ke mana…..dlm masa tue aku pown perah otak abih la nk cube ingt jwpan …sampai menguap2…haha….der skali tgh p.k idea tok jwb…pyot bwk keluar muzik plak…. ( lapar la tue..) hahaha..abeh da energy tok p.k…..ada masa lg setengah jap….aku da try jwb sehabis boley….tp soalan esei yg 3 soalan tue aku just ley jwb 2 soalan…jd der lg 3 choice lg..tp smua soalan mcm xde advantage jer tok aku…sambil2 tue aku gelak sorg2 lg..kali nie kwn pempuan kt sebelah aku…die tgk aku….hahaha…yg best nyer die pown join aku gelak sekaliseb bek org yg jga exam tue xdgr…hihi…lastly aku terpaksa wat keputusan berani mati….terpaksa gk choose between u and me…hehe…eh2 bukan…..choose antara 2 soalan tue la….then masa menjwb pown tamat…tgk semua pegang kalkulator jer…semua keje kira markah nk dpt nanti + markah carrymark yg byk tue….huhuhuhuh…..tp apa2 pown..alhamdulillah…berbaloi la ngn ape yg aku baca…kata org…baca sikit dpt sikit…baca byk dpt byk la kn…jd aku byk pown x..sikit2 pown x..yg sedang2 saja…hihi..cm lgu dangdut plak…. :D chaiyok2….der lg 2 paper menanti…lg power paper nie…xsabar nk balik uma….huhhu….

Category: 3 comments

RuaNg Hati Ku...

Ruang hati kadang-kadang kosong.............
Nak isi dengan kasih sayang...dah tiada,
Nak cari teman...tiada sapa nak pandang,
Nak cari kawan...semuanya x faham,

Ruang hati tetap kosong...........
Nak menyendiri....tapi sakit hati,
Nak luahkan perasaan...tapi selalu dikecewakan,
Nak menyepi....dah terlalu banyak makan hati,

Ruang hati masih kosong..............
Cuba fikir nak buat macam mana...xkan nak paksa,
Orang dah xsuka...cermin muka la,
Nak pujuk rayu....orang pun dah buat tak tahu,
Xkan nak lupakan ja...tipu diri sendiri la,

Ruang hati semakin kosong...............
Cuba tengok di sana...dia makin mesra dengan Si Dia,
Cuba tengok sini...rasa macam nak mati,
Emmm...nampaknya ruang hati selamanya akan kosong.............
Nak isi dengan kegembiraan...tapi selalu mendatangkan kemusnahan,
Nak isi dengan keceriaan....saban harisemakin dilupakan,
TAPI....kebahagiaan orang tersayang menjadi keutamaan,

Biarlah ruang hati Ku kosong...........
Terisi dengan senyuman ...melihat orang lain mengecapi kebahagiaan...
Category: 0 comments

Exam Datang Lagi !! TidakkKKK...

Emm hari nie first day aku jwb exam tok sem 2....huhu..agak mendebarkan...bukan apa..da la aku nie mls nk study....24 jam mengadap laptop...kdg2 laptop ngadap aku...hahah...hr nie exam Statistics...ngn Marketing....wah....2 in 1....memg mcm nk meletup pala nie...org len stay up...5 ...6...pagi...aku plak..stay up paling lama pown kol 3...haha...xley nk watper la..memg sejak azali xpenah stay up sgt....kt sek jer pnah stay up..cz der aktiviti..tue pown zaman purbakala dlu...emm muka relax jer g dewan exam td...tp xdela aku x study langsung kn...der jgk...emmm 1st skali exam statistics...best wat math...tp yg xbest bila dah beh jwb...nie la masalah nya..pas exam bincang balik...byk salah..muahahahaha.....tidakkKKKK....emm kecewa jap aku dibuatnya..  a.k.a emo jap..haha......pastu petang tue der plak exam Marketing...wah...sape yg x takowt dgr subjek Marketing nie...yela... 100% membaca & menghafal...aku pown takowt..dah la otak nie bukan jenis yg auto set hafal...manual punya nie...silap2 skru pown ley tercabut...haha.. sakit pala lg....tp aku eppy sgt cz exam marketing aku ley gk perform....walaupown bukan 100% ley buat tp aku dah wat yg terbek...alhamdulillah...syukur sgt2...
Category: 2 comments

" Biarkan ia Pergi..."




Pd tgh hr yg redup d pertengahan tahun 2008..anak mataKu menerokai dsegenap pmandangn kolej yg akan aku duduki..tatkala lautan manusia membnjiri pd waktu itu..hatiku mula berdbar..aku resah! Tubuhku tiba2 lemah dan kaku..ayhku memanggil 'haa mamat! da smpai da..trun la cepat..' xtau la hang nk dok mcm mana..aku bingks bgun kelur dr keta..aku branikn diri wlaupn aku tahu aku jnis yg lemah semangt..konon2 da self confident la..aku dtemani 'mak' smpai ke satu bgunan..yg hanya plaja bru ja bley masok..aku gagahkn diri pegi brsendirian..n daftar..aku keluar smula..pe lg..cri mak la..aku nampk dsudut tiang bgunan mak tggu dgn pnuh setia smbil t'snyum..aku tahu aku akan rindu akan senyuman tu xlama lg..aku pkemaskn diri n trus bjalan dgn 'john' nya..n entah mana dtg sorg aweks manis lalu dpn aku..muka nya ala2 ayu raudah tp versioN btdung n pkai spec la..putey gebu..n comey wa ckp sama lue..wau..xterkelip mata aku waktu tue.. Sipi2 ja nk blah owg len..die la org kdua yg bjaya menyenth atie aku..stelah aku kehilangn org yg aku pnah jtuh atie dzaman psekolahn ku...

Aku trus ke arah mak..aku tnya,'mak, ayah mana?..mak pown jwb..xtau la,ilang kowt..xpown sesat ngn abg Y..rupanya dorg g ubh kete dkt2 ngn asrama cz snang nk agkt brg2 aku yg muat 1lori tue..haha..tue la 1st day aku masok matrik.....sebelum mak ayahKU berangkt pulang..mak pesan ‘yap! Ingt....blaja rajen2...mak da peghabis duit byk da tok ang masok matrik nie....jga diri elok2..nk pa2 tepon mak...’’ aku ingt lg pesan mak smpai skrg...walaupun aku thu disudut atie dan kilauan anak mata mak.. mak susah nk melepaskn anak dia nie g jauh dr dia...aku terasa sebak gk waktu tue...yela..mak mana nk lepas kn ank die tambah2 aku nie satu2 anak mak...n this is the 1st time aku jauh dr mak....tp aku terus galas tanggungjwab yg diberi oleh mak utk menjd antara yg terbaik... luv u mom...xlupa bapak aku gk yg byk berkorban tok aku....


Pastue...ada la competition nie yg memikat aku tok masok....singing competition....aku memg minat mlalak sorg2 dr kecik lg...n i luv to sing...jd aku pown amek pluang nie....sebenarnya aku nie jenis yg gugup depan org...emmm...mlm tue 1st edition...tah tiba2 aku jumpa lg budak pempuan yg aku nmpk waktu pendftaran hr tue...mata aku trus renung kea rah dia....directly proportional la katakan...wau...sweet sgt...xpenah aku jumpa pempuan sesweet dia...kalau die senyumm...jgn kata aku..lecterer pown cair...aku dah la gugup...pastue budak pempuan tue ada plak....aduh...gawat nie...mlm tue kami x guna minus one...juz nyanyi free style ja...mlm tue aku bwk lgu spoon...’rindu serindu rindunya”....agak mantap gk la...nie kira kali kedua aku join competition..bkn per..tok seronok2...sampai ada yg bg gelaran ‘acap spoon’...kalau translate...acap sudu...hahahaha..aku ketawa dlm hati....my girl tue sebenarnya one of the urusetia competition tue...aku der la rajen sembg ngn salah sorg urusetia nie..lastly aku dpt no.tepon girl yg aku minat tue...waktu tuhan jer thu persaan aku bila dpt no fon dia...eppy gila...hahaha...


Aku pown start msg dia..bestnyer......aku pown lama2 menaruh perasaan kt dia dlm diam....ada skali tue die anta msg....”die kata syarat nk couple ngn dia...

1.mesti kaya sgt2 cz suka shopping brg brg branded
2.mesti pandai jga atie,,ikowt ckp selalu..
3.mesti kol tiap2 arie tnya kabar
4.mesti pandai..supaya terjamin masa depan..
5.mesti ensem...xensem reject...sebab cepat tergoda...
Amcm ley ikowt x syarat nie... “

Terkejut aku.....hahaha...die juz anta msg tue kt seseorg yg minat kt dia...saja nk cri alasan tok larikan diri...hehe


Pada satu hr...aku beranikn diri...aku luahkn perasaan yg telah ku pendam slama nie...dah nk jd mcm ikan pekasam da...tp aku xdela wat ayat cm dlm tv tue...’will u marry me.. ‘...secret la...tp kn..lamaran aku DITOLAKkk...die kata diri die xsesuai tok aku..maybe kowt..cz die comey sgt...mana la aku layak....aku fhm per die maksudkn...lgpown die beza jauh dr aku...dr umo pown berbeza..maybe tue punca utama...tp xpe...aku xpenah menyesal jatuh atie pada seorang pempuan seperti dia...bg aku....dia seorg yg periang...kdg2 pemalu...peramah....berkar
isma tinggi..lastly yg penting dia yg kuat agama....itu membezakan dia dgn wanita yg len...tp aku still suka kt dia until aku masok u...

Sejak aku masok u nie aku jarang da msg ngn dia...dua2 wat hal masing2...tp pada suatu hr..die upload pic dlm facebook...she wif someone else....!!!! hati aku punah ranah waktu tue....aku terus delete dia nya facebook n ym..yg tinggal hanya lah kenangan....kini aku hanya boleh doakan kebahagiaan buat dirinya dan insan yg dia cintai....
Category: 5 comments

Zaman Persekolahan Vs Adek Angkt

Citer nie berlaku dalam masa aku berada di penghujung form3.......aku ngn kawan aku nie xde la rajen mana..tp kami kdg2 suka melepak dlm library kt sek aku nie.....satu hr der la kami dgr khabar yg mengejut + teruja...hahaha...dgr kata der pengawas perpustakaan yg bru (pSs) ....diorg kata... ‘ mak ai...comey gila budak tue...putey melepak...’’......pada 1 hr nie..kami pown masok la dlm library...yela...nk try gk usha budak yg diorg dok cita tue...kami pown buat mcm org len...amek bku...then duduk kat salah satu meja....directly inverse ngn meja PSS.....mata kami pown mula meneroka sekitar library nk try usha budak pempuan yg di khabarkn comey sgt tue..

Sekali mata aku yg amat liar nie tepat nmpk kt sorg girl yg masih dlm bju berwarna putey yg memg putey melepak...wau....naseb bek x terleley air liur...padahal kwn aku dok cri lg xnmpk2...hahahha..xpe..biar aku usha lue...huhu...kwn aku xpasan cz girl tue mana pakai bju PSS g cz die kn budak bru....kwn aku pown tnya ‘’cap...ko tgk per tue..x kaleh2 kpala...” aku senyum je kt kwn aku...then die bwu paham...

Kami pown tgk la die dok susun bku ...rajen budak nie..bwu jer masok jd PSS da rajen..bgus2...hehe...skali kwn aku bley plak xsabar nk ngorat....die bley plak p men tucak2 kt celah2 almari bku tue..senang cita mcm iklan kt tv tue..

“Tiada puisi atau lagu
Tiada potret tiada ragu
Yang dapat ku ilham seindahmu
Nyata kau satu dalam berjuta
Wahai jelita kau istimewa

Walau ku kembara sedunia
Walau ketemu ramai wanita
Nyata kau tiada tandingannya
Seikhlas hati aku menyinta
Kau istimewa, teristimewa”

Memg sebijik mcm cita tue kalau aku ingt balek..hehe...tp kwn aku nie lg dasyat...hahaha..ley plak die menyembg sambil mengorat di celah2 bku tue..kalau die baca per yg aku tulis nie..mesti die gelak sakan...hahaha..aku pown hnya bley mmerhati dr jauh cz aku nie xreti nk ngorat2 nie...senyum bley la...emmm der la satu hr nie kami masok library rmai2...1kelas..mcm besa la...cikgu kn rajen bwk masok library tok penuhkn bku NILAM...haha..skali lg aku ngn kawan aku nmpk..girl tue kt meja PSS...comeynya..huhu...semua budak laki len mcm xkeruan...ok la tue..kami pown xkeruan tgk die mula2 hr tue...yela...muka die mcm fasha sandha version form2 yg bertudung....memg cute la...sekali die renung kt aku...then die senyum.... aku pown pe lg...tgh malu2..aku balas la balek senyuman dia....hehe...memg sweet....bkn aku la yg sweet..girl tue la..

Pastue der la satu hr nie....dkt waktu nk balek dr sek da..girl tue tiba2 dtg kearah aku.....”abg2...abg nie abg asyraf kn....”.....yup...ade per...cey...wat gaya jual mahal kit...hehe..girl tue pown kata...’’abg...ley x kalau F nk amek abg jd abg angkt F....”.......aku pown terkelu seketika...layak ker aku jd abg angkt budak nie...aku pown jwb..’’ok..+dengan senyuman...adek nie nama per...?” die pown bgtau la nama pnoh die kt aku..... Setiap hr sebelum aku balek dr sek aku akn tgk die dr tingkt atas....aku sesi pg n adek aku nie sesi petang....aku salu tgk die beratur kt dataran....nmpk la dr tingkt atas tue...aku ley nmpk die terbangkn senyuman kt aku....hihi...bestnya....bkn senang girl nk senyum kt laki...
Die pown amek exam waktu form3...n waktu tue aku form 4...aku sbagai senior mesti la salu tlg tgk2 kn die nyer study...salu aku tnya cikgu2 cmna prestasi die dlm kelas n result2 die waktu ujian.....cikgu2 memg bek ngn aku..jd xde masalah la dlm hal tue...tp rmai gk budak2 laki jeles tgk aku rapat ngn die..maybe cz sebab waktu tue adek angkt aku nie kire top girl dlm sekolah..

Dalam diam aku menyimpan perasaan dkt adek angkt aku nie...yela...dah lama aku kenal die...mesti la tersimpan secebis kasih dan syg kn..smpai la habis penghujung form4 n aku masok form5...aku nie jenis yg xpandai meluahkan perasaan...jd memg susah skit la kalau nk cintan cintun nie...aku juz bley react dengn perbuatan jer..tp dlm diam jgk adek aku nie dah simpan perasaan die kt owg len...ngn kwn bek aku sendiri plak tue...tp bkn la kwn aku yg masok library ngn aku tue..nie yg len...aku hnya bley pendamkn perasaan..dan perlahan2 aku jauhkn diri dr adek angkt aku nie....
Tapi die xkekal lama ngn kawn aku nie...die couple ngn owg len plak...tp budak laki nie pown kwn aku jgk.....emmm lama kelamaan aku dh nmpk perubahan dkt adek angkt aku nie..maklum la...org bru nk kenal dunia....ketara perubahan dkt diri dia...dia da semakin social...xmcm dlu...malu2...tp skunk aku pown xtau nk ckp pa...aku mcm xkenal dia dah seperti mana aku kenal dlu..kalau aku tgur..die wat xtahu jer..die report plak kt pkwe die nanti...emmm....

Ada la satu hr nie..aku jalan dgn adek angkt aku nie...bersama jgk kwn die yg merupakan sepupu kpd kwn aku yg masok library dlu..kira aku jlan ngn dua girl la..tiba2...pakwe adek aku nie jeles....die cri aku then trus serang aku tanpa pkai helmet...aku pown diam jela..nk kata pa kn...salah aku jgk..jalan ngn awek org...tp adek angkt aku nie yg nk teman aku g kelas by kelas cz der urusan yg cikgu soh aku settle kn...

Depan pakwe die aku ckp.....aku tamat kn hubungn ‘’adek angkt’’ aku ngn ex-adek angkt aku nie..sejak hr tue...aku dah xamek tau pasal budak yg penah jd adek angkt aku...tp aku still syg kt dia sebgai seorg adek..sapa xsyg adek oit...lama kelamaan aku dgr mcm2 cita pasal ex-adek angkt aku nie....then dia pown da pindah sekolah..

Bpa bulan yg lepas...die der contact aku...aku nie bkn jenis pendendam...dan xberperikemanusiaan...aku layan die sebagai seorg kwn..alhamdulillah..die still ingt kt ex-abg angkt dia nie...skunk die sambung blaja form6 di sek tertentu....

Sejak aku kehilangn dia...aku da tawar hati nk ber ‘angkat2’nie...tp xpe..aku still berperanan sebgai seorg senior...aku tolong adek2(junior) yg perlukn bantuan n aku jadikan diorg adek2 angkt aku...dr form tue sampai la ke form 4...stiap form aku der adek angkt...n aku syg smua adek2 angkt aku yg masih blaja skunk..aku layan sama rata..walau pun aku xberharta...tp biarla ilmu sbgai ganti...aku nk tgk diorg berjya...aku xmintk sebarang balasan...terpulang la kt diorg...dah der yg abeh SpM...Pmr...n der yg nk amek SPm...aku cuba jd yg terbek supaya menjd contoh kpd diorg kelak......insyaAllah...
Category: 0 comments

PerempuanKu

Nie bkn lagu irwansyah ya..
Ini lahir dr hati yg rasa bergelora akibat cinta..
yg aku tulis dr suka dan duka..

Perempuan....??
Aku xmengerti apa yg dikehendaki olehnya..
Semua yg aku buat seperti xbermakna dan xberguna…
Tapi tiap kali aku luahkan…dia ingat aku main2 ja..
Aku bkn sesempurna insan yg ada di dunia..
Tatkala salah perbuatan..terkhilaf kata..

Salahkah aku menyintaimu ….
Salahkah aku merinduimu..
Salahkah aku tergila-gilakan mu..
Aku hanya perlukan teman di sisi Ku…

Aku lelaki…bkn boneka yg berkata-kata
Tatkala aku lepaskn keegoan untuk mu semata-mata..
Tapi kau….
Semakin rancak menguji kesabaran yg ada hadnya dan batasannya…


Perempuan…
Kau bkn lah berlian @ permata…
Tatkala bersinar…tatkala bercahaya..
Kdgkala bg ku…kaca lebih indah dipandang mata..

PEREMPUAN….PEREMPUAN…
Nak shopping ikut2 suka ja…
Nk barang yg branded pula…
Yg laki plak…xpela…amek la..nanti ‘ i ’ belanja..
Tak fikir..mak bapak anta tok blaja..
Duit yg sepatutnya diguna untuk menuntut ilmu dunia..
Bukannya untuk berfoya-foya xmengira masa dan ketika…
Harapan mak ayah besar digalas dibahunya…
Tapi tu pown xsedar…masih hanyut entah ke mana…

Yang perempuan..kawal2 la…
Lalaki tue pown bkn de ikatan apa2..
Shopping pown bkn duit sendiri tau..tp duit mak bapa..
Kalau duit penaja pown…kna byar balik juga..
Bila2 masa jer ley tinggal tanpa alasan apa2..
Masa tue la nk maki hamun ikut suka ja..
Jangan salahkn owg len..salahkn diri sendiri la…

Ya memang……
Aku sedar…Aku bkn lelaki yg memiliki rupa..
Aku tahu…Aku bukan lelaki yg romantic pandai bertutur kata…
Aku tahu….Aku xmempunyai harta benda
Yg kebanyakkan perempuan pandang mulia dengnnya…
Bg Ku biar papa kedana..asalkn aku xmenyusahkn sesiapa..

Sedarlah…hidup ibarat roda..
Kdg2 diatas ada…
kdg2 di bawah pown ada…
Hati ku sedih xterkata apa-apa..
Kau tolak cintaKu bgai sampah yg xboleh dikitar semula

Wahai sahabat2 PEREMPUAN Ku di luar sana..
Ambil lah iktibar…bkn sekadar membaca sahaja…
Ingatlah…hidup hnya sementara…
Setiap kelebihan…ada tanggungjawab yg perlu digalas olehnya…
Jgn bandingkn aku dengan sesiapa….
Lihatlah cermin…tgk..jgn xtgk…tepuk dada tnya selera..
Adakah anda layak bersama insan yg anda cinta dan setia…
Jangan syok sendiri sudah la….

DariKu…insan yg penuh kecewa..
Hidup sentiasa berlenangan air mata…
Biar tidak nmpk…tp lukanya amat terasa..
Bagai garam,ajinamoto..yg ditabur secukup rasa..
Lawak…lawak juga…
Jangan terkena batang hidung sendiri sudah la…
Nak marah…marah la..
Pesanan nie bkannya ada penaja…
Cuma saudara berpesan kepada saudara..
Jangan meyesal di hari kemudian sudah la…

Yg ikhlas..dari Ku
Category: 3 comments