Sahabat Sejati

Accounting Day + Raya Idol

26 September 2010 merupakan tarikh yg bermakna bg insan bernama ''asyraf''....hehe....pd tarikh berkenaan berlangsungnya event yg diberi nama ''Accounting Day '' yg julung2 kali diadakan....dalam masa yg sama meraikan student2 sempena Hari Raya Aidilfitri yg masih meriah di sambut di kalangn umat Islam di seluruh Malaysia.....

Pada pg hari kejadian...aku memberanikan diri tok menyertai sekali lagi pertandingan karaoke....wlaupun da byk kali aku enter event mcm nie..tp kali nie agak different die nyer tema...tema kali nie ''Hari Raya Aidilfitri''...pertandingn nie plak dinamakan ''Raya Idol'' ...hehe...menarik kn...thanks to Fauzi cz inform aku pasal event nie...kalau x...aku xkn thu...hihi...


Dengan semngat nyer pd pg hari kejadian...aku lengkap berbaju melayu menuju ker tmpt pertadingn karaoke tue...hahaha...tup3...bila sampai kt sana...aku sorg jer pelik...org len pkai bju besa ja...hahaha...malu nyer.....merah padam aku,..dah urusetia kata pkai ikowt kesesuaian pertandingn...aku ikut jela..hehe..alang2 da malu kn..per lg..wat xthu jer...semua pandang semcm jer...hihi..tp xpe...nie la cara bina confident dalam diri kn...huhu..

Malam tue aku da get ready ngn lagu yg aku choose..iaitu ''Ku Pohon Restu Ayah Bonda'' yg di popularkan oleh Mamat....cz lagu nie memberi makna yg sgt mendalam bg aku...tp di sebabkan masalah teknikal sikit...aku xley nyanyi lgu tue...sob3...frust gk la..tp xpe...aku choose lgu lain yg xkurg mantopnya... ''Musafir di Adilfitri'' ....pas habis nyanyi lgu tue...aku terus balek...cz malu pkai bju melayu xhabis2 lg..haha..

Then, petang tue...urusetia tue kol... 
''assalamualaikum...nie asyraf ker....''
yer sy....
''asyraf kena perform mlm nie waktu dinner cz asyraf dpt tempt pertama utk Raya Idol...
boleh asyraf sediakan sekali lgu yg asyraf nk nyanyi mlm nie.. tp kena lgu lain dr yg pagi td...ok ker..??? mesti dtg tau mlm nie''....
ok...jumpa mlm t....
Frust aku terubat akhirnyer...cz mlm Accounting Day..aku dpt juga dendangkan lagu ''Ku Pohon Restu Ayah Bonda'' yg di popularkan oleh Mamat....nervous gk la..cz depan2 tetamu kehormat n hmpir 70% budak2 account yg lain...hehe


Malam tue aku der tugasan tambahan yg lain juga...hehe...iaitu berduet ngn seorg penyanyi dan juga pelakon yg sedang meningkat naik dalam industri hiburan.... ''Mimie Haris'' yg dilahirkan dalam program reality show which is My Starz Lg...



Kali nie aku bergandingan dengn seorg yg telah mencipta nama sebagai artis muda dan seorg student UitM Shah Alam jg....hehe..nice...tp mula2 aku agak nervous gk la...tp bila sembg2 ngn die...aku rasa ok jer...hihi..
lagu yg kami berdua dendangkan secara bersama malam tue ... ''Suasana Hari Raya Aidilfitri'' yg di popularkan oleh Anuar Zain + Ellina....dan juga ''Seloka Hari Raya'' yg di popularkan oleh Hail Amir + Uji Rashid..



Hope aku akan dpt lg peluang mcm nie di masa hadapan....bukan salu kn ley join something like this..n aku happy sgt2 cz dpt luahkan perasaan lama aku nk nyanyi kt stage.....hehe..thanks to all yg byk beri support tok aku...aku hargai sgt2...


 
Category: 5 comments

Berikan Ku Satu Peluang...



 Berikan Ku satu peluang.....
Sudah menjadi lumrah hati laki bisa tersentuh dan aku juga begitu....
Aku juga mcm org lain...punya hati dan perasaan...
Tatkala hati sebak dan mampu  menangis...mampu tersenyum...dan mampu juga ketawa..
Tiada keistimewaan yg aku ada....aku cuma insan biasa yg hidup seperti manusia biasa...
Tapi cita2 aku tinggi...mengunung...mencecah  awan....
Dah lama aku menyepi...kini aku kembali...dengan harapan baru....
Tapi aku tertanya2...adakah aku bersedia untuk memulakan kehidupan baru...
Dengan kehadiran insan  yg aku anggap mampu menyinari hati yg lama malap xbercahaya..
Kadang2 hati berbelah bahagi...sama ada...adakah tindakan aku betul...ataupun tidak..
Kadang2 aku termenung...terkenang kembali saat hati mula berbunga...tp akhirnya layu...
Kadang2 dalam hati ada taman ....tp tiada siapa yg menyubur dan menyemainya...
Aku semakin keliru...aku risau...aku takut....
Aku  takut akan menyakiti hati seseorg lagi...dan aku juga takut dilukai lg...
Setiap kali aku menyayangi dan mencintai seseorg..pasti mcm2 halangan yg hadir menerpa..
Tatkala aku mencintai si dia...baru aku tahu si dia sudah berpunya...
Tatkala aku mencintai  si dia...aku hanya bertepuk sebelah tangan semata2..
Tatkala aku mencintai  si dia...sehingga sampai satu tahap aku mengalirkan air mata...
Aku cuma  insan yg rapuh tidak berkata-kata...
Aku cuma ingin rasa di sayangi oleh insan yg bergelar kekasih hati...salah ker..??
Mungkin ini balasan ke atas perbuatan lampau aku ....
Kerana mempersiakan cinta yg telah diberi...
Berikan Ku satu peluang...
Kini aku menanam harapan dan azam yg bru....
Memiliki hati seseorang yg mampu menyayangi diri ku...
Aku sentiasa memilih bukan beerti mementingkan diri...
Aku mencari seseorang yg mampu menjadi seorg isteri yg misali...
Kalau org lain pown...mesti tindakkannya seperti yg aku lakukan nie..
Kdg2 kita cintakan seseorg...tp org xsygkan kita...
Begitu juga aku...kdg2 org suka kt aku...aku pula xboleh menyayanginya..
Bukannya aku memilih tapi ini soal hati ke hati...
Yang xboleh dipaksa @ di miliki sesuka hati...
Aku cuma lelaki...
Aku sedar...aku bukan sesempurna lelaki...yg dicari..
Namun akan ku cuba memperbaiki diri....
Aku menanti setiap detik terhadap setiap insan yg pernah aku sayangi...
dan setiap insan yg pernah aku luahkan rasa cinta di hati...
Walaupun ada yg pergi tanpa menoleh ke belakang lg..
Biarlah org nk kata aku kaki perempuan mahu pown pandai bermain wayang..
Aku cuma menunggu insan  yg syg aku dan yg  benar2 aku boleh  syg...
Terimalah aku seadanya...bukan kerna pangkat @ harta...
Terimalah aku seadanya bukan kerna paras rupa..
Terimalah aku seadanya agar percintaan yg terjalin sentiasa berbunga..
Berikan ku satu peluang ...
Agar aku boleh menjd pendamping yg setia...
Berkongsi suka dan duka bersama...
Semoga perhubungan yg terjalin kekal selama-lamanya...


Category: 1 comments

Hari Raya Yang Penuh Pengisian...


Hari Raya Aidilfitri ke-6 menjadi titik tolak kepada pertemuan sahabat handai yg udah lama tidak ketemu...hehe...pertemuan nie pown dibuat secara mengejut...tp alhamdulillah...semuanya berjalan lancar...tetamu kehormat yg hadir pd hari tue seramai 11 org....hihi..


Venue pertemuan plak...mcm biasa la...xkn nk jumpa tnpa berbuat pape kn...jd kami pilih tmpt yg terbaik iaitu Central Square ( CS )....huhu...nie la tmpt mudi mudi nk berjumpa pown...hehe..mana der tmpt lain yg lebih sesuai...dlu mak aku salu mara.. ''tempt tue org muda2 jer pegi...mak xnk la g situ...wat malu ja'' .....
per lagi...aktiviti yg di pilih ialah main bowling di antara dua pilihan yg ade...sama ada bowling @ tgk wayang...dlu dalam setahun...2kali jer aku jejak kt CS nie..cz mak aku xpernah lepaskan anak die nie g CS...maybe sebab aku der sejarah hitam kt kawasan CS......



wah2...ramai nyer peserta yg mengambil bahagian...hehe


haha...kita beraya kt CS jela...


Senyuman yg manis nampak nya di situ... (^_^)


Semua nie merupakan antara sahabat handai yg paling akrab aku ada selama nie...hope persahabatan kita kekal hingga ke akhir hayat yer...




Selepas penat bermain bowling dr pukul 12 sampai la kol bape ntah aku lupa...hehe...kami meneruskan perjalanan ker rumah terbuka sahabat yg lain iaitu Nafiza ngn Syazmiza....thanks cz menyediakan makanan yg memg memenuhi selera setelah penat dan lapar bermain bowling....hahaha....memg enjoy la hr tue...hope kita semua leh gather lg di lain masa....thanks from me....

Category: 0 comments

1 Syawal.....2010


Salam....Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri..... Maaf Zahir & Batin ku pohonka
n di atas kekhilafan yg telah ku lakukan dalam sedar...ataupun separa sedar....hihi...akhir nyer ada jgk masa untuk aku update blog aku yg telah lama x update sejak2 hari lebaran muncul tiba...asyik busy makan jer...hihi...da tembam da...hehe...tahun nie agak berlainan kit....bju melayu tahun nie pown len mcm jer...1st time aku try kaler bru tok bju melayu yg mcm kt atas tue... kaler biru...huhu..sebelum nie kaler merah.....xpown oren....kuning....kire yg hampir sama ton die...tp thun nie biru...tp aku amat berpuas hati....cz bg aku sesuai sangt...n nie la bju melayu aku yg paling ringan & nipis,....kdg2...aku rasa mcm xpkai pape jer bila pkai bju melayu nie...hehe...


Ermm nie la wajah orang tua aku....hehe...matching x...??? huhu....love both of them....mintk maaf byk2 eh kalau byk wat masalah...terkecil hati dengan anak mu ini..or nakal kt uma...mak aku salu ckp kt aku bila aku terperap kt uma.. ''per nk jd ngn hang nie ...pemalas di dunia...cuba la keluaq amek2 angin kt luar tue...asyik mengadap laptop jer...''hehe...actually tahun nie ayah aku pakai bju aku tue....hehe...thun lepas nyer bju raya....ayak aku agak kurus tahun nie...jd bju die yg thun lepas jd terlalu besar plak....naseb baik masok bju aku tue...




Emmm...nie la rupa rumah aku bila di pagi hari raya...hihi...cantek x...?? nie la tmpt aku membesar sehingga skrg.... mcm org lain kata.. '' rumah ku...syurga ku''... aku sampai umah hr tue 4 September 2010 setelah brapa jam dalam bus pulang ke rumah....relax2....n beberapa hari kemudian...memg menjd tugas aku tok wat kuih ''simpul kasih''...nie memg kepakaran aku la...huhu..mak aku pown kalah...hihi...jgn marah yer mak...tp aku respect gile kt mak aku...sejak aku kecil sampai la skrg...mak aku pasti buat kuih raya dengan tgn sendiri...aku xpernah tgk mak aku bli kuih tunjuk melainkan kuih bahulu...kuih bakar n kerepek2...yg lain...mesti mak aku wat sendiri... thanks mak..cedap2...mungkin air tgn sendiri lebih sedap berbanding org lain..tugas yg paling penting bg aku per lg...pasang langsir la...hahaha...



Memg setiap tahun...menjd kebiasaan bg family di pagi syawal tok pulang beraya di kampung melainkan ayah aku keja la....firstly...kitaorg menziarahi kubur datuk dan nenek di kampung...lepas tue,..mulalah perjalanan sebuah family ke rumah sanak saudara...hehe...beraya la...per lg...huhu....gbr kt atas nie masa dekat rumah tok sebelah ayah aku dekat Pendang....semua tue anak sedara  ngn sepupu ..aku...hihi...dah sama besar bapak sedara da..haha...actually aku menumpang jer tgkp gbr nie...bila tgk diorg nie posing best jer kt tgh2 sawah...aku pown tingin gk...huhu...bru la der kenangan ''panorama manis berhari raya di kampung....''....per lg....semua org sebut .... cheese.....hehe...





Bila tgk gbr nie...aku teringt zaman kecik2 lue...dlu org kata muka aku... ''babyface  = muka budak ''....tp skrg muka mcm bapak budak..hakhak....sampai der sedara tnya hr tue kt kmpung... ''akak...anak akak tue dah kahwin ker....??'' haha...aku per lg..malu tersipu2 la....hahaha...dlu kecik2...aku mesti bermalam di kampung bila malam raya...tp bila da besar....pg raya bru family aku akan balek kmpung...then..malam balek pulak kt umah...hihi..tp tue dah memadai....sebab kampung mak ngn ayah dekat2 jer....memg sekali lalu jer ....senang kn...aku pown nk ikowt jejak mak ayah la...cari calon yg dekat2 jer,.tanak jauh2....hehe...sekian sahaja tok kisah raya pertama....hehe...bersambung lg ...hari raya yg seterusnyer dalam coretan yg lain...hehe....to be continue..

Category: 0 comments

Kad Raya Pengganti Diri....



Ramadhan yg pergi muncul kembali...
Namun masa sering mencemburui..
Hari berganti hari menguji kesabaran diri..
Menjadi pemangkin ketakwaan di hati..

Lagu raya mula berkumandang setiap hari...
Mercun pula asyik berbunyi di sana sini..
Adakah ini tanda Ramadhan Al-Mubarak semakin mengakhiri...
Ataupun menyambut kemenangan yg bakal dirai..

Syawal akan menjelma tidak lama lg...
Kuih muih di sedia silih berganti..
Rumah dihias sebagai penyeri..
Menjadi santapan dan tatapan di hari mulia ini..

Ku pohonkan kemaafan dari hujung rambut ke hujung kaki..
Sekiraya terkhilaf kata terlanjur perbuatan oleh diri ku ini..
Saling bermaafan dan janganlah simpan di hati...
Agar mendapat keberkatan Ilahi di Hari Raya Aidilfitri...

Category: 2 comments