Sahabat Sejati

Experience Mengajar Diri...



           Emmmm…da lama aku xcoretkan kisah aku kt blog nie….sowie la yer…bukan ape…cutie2 nie feel xdtg sgt..hehehe….emmm per yg aku wat cutie nie sampai tgk blog pown xde masa nie kn?? Emm actually aku tgh try manfaatkan ilmu yang aku dpt B4 semester break….aku der gk penah pegi bengkel internet business n aku pown penah handle seminar ‘’gateway to zero unemployment’’ yg menerapkan internet as a medium membuat pendapatan sampingan tp korang jangan ingt nie pasal networking ker…MLM ke…nie xde kaitan langsung…kami wat seminar nie pown atas dasar kn penuhkan assignment work..kire turun padang la untuk marketing subjek….tp xsangka semakin lama aku semakin minat dengan menda2 nie semua…lepas aku balik dari bengkel bersama ‘’mama’’ which is our own lecterur. Aku pown try buat menda nie….emmm internet nie der mcm2 jenis….kita jual produk fizikal, product digital mcm EBOOk….perkhidmatan n der mcm2 lg la…..n aku tertarik dengan ebook yang modal nyer paling minimum….n aku try la wat b4 exam lg…tgh exam pown aku masih dok try2 buat…sampai la semester break nie….aku mencuba dan trus mencuba….skunk pown masih dalam pembikinan….tp aku da berjaya dalam buat sales letter… www.asyrafaziz.com merupakan ciptaan aku yang pertama dan aku bangga sekali dengan usaha yang aku curahkan selama nie…selepas nie maybe aku akan kembgkan sekiranya menda nie berjaya…aku der jgk nk upload gbr2 seminar hari tue tp xsempt2…maybe aku akan download dalam blog nie kowt…nantikan yer…hehe


Category: 4 comments

UiTM...

Fuh..lama x usha blog nie….hari nie terbuka jgk blog nie akhirnya..emmm ape aku nk citer kali nie..hihi…emmm cutie sem pown da bermula…..wah…best sangat2..cz dapat jgk duduk umah..relax2…n xyah nk p.k pasal masalah pape…dalam dua tiga hari kt umah nie…aku der dpt panggilan drpd sorang sahabat lama…..merangkap ketua pengawas sekolah lama aku dlu …lama jgk aku xdgr kabar dr dia…dia pown skunk da jd orang kuat UiTM…..mcm2 jawatan dia ada…tp aku maintain cm dlu jgk….xdak jwatan pape…haahaaha…low profile jer…hehehe….then dia forward 1 msg dekat aku…msg tue dianta cz der certain reason…n reason nyer…aku ngn sahabat aku nie dijemput tok bg talk dekat ex-student  sekolah aku yang der wat kem kecemerlangan dkt UiTM Merbok….hahaha….aku tergelak sorang2 gk la waktu tue..mana x tergelak nya…der ke jemput aku…yg xde pape yg nk dibanggakan pown nie..haha….kalau sahabat aku xpela…dia kn ketua pengawas..at least der pengalaman nk ckp depan2 nie…heee…then malam tue pown aku g la ngn dia…sampai kt sana..aku da gugup da…mana x gugup kan…der 100 lebey studentxtermasok faci ngn cikgu2 lg….kami dtg pown atas jemputan kaunselor..sekali kaunselor ajak kitaorg masok dewan kuliah…then duduk dkt2 bhagian depan sekali….yg tetamu khas duduk…atas sofa wa cakap sama lue…kali nie aku lg gemuruh….aku ingat kn kami nie just tetamu tmbahan..rupanya tetamu jemputan…mcm forum perdana tue..kami du orang jerk t depan tue..semua tgk tepat ke arah mata aku…nasib baik sebelum masok dewan..aku dah g toilet da..hahahaha..yang menambahkan kegemuruhan aku…kaunselor ckp…’’slot kamu berdua adalah sejam’’….mak ai aku ckp..lamanya..nk ckp apa….kwn aku mulakan dlu talk….half n hour..dia la ley plak bwk draf per yg die nk ckp..dia xckp yg dia wat draf kt kertas….waaaaaa…aku xbawa pape pown…cmner nk ckp setengah jam sorang2…aku pown mulakan dengan kehidupan di waktu sekolah…then mcm mana ley dpt matrik…kehidupan kt matrik…then kelebihan JPA…matrik…u…poli…n sewaktu dengannya…tamat jgk akhirnya 30minit dengan hanya spontan….yg paling lawak…aku terslank KL plak mlm tue…padahal orang kedah nie..hahahaha..nk wat cmna…memg kalau aku ckp depan publib memg ckp KL kt shah alam nie….tetiba xley nk exchange…hehehe…tapi…tue semua memberikan pengalaman baru bg aku tok berckp depan orang…thanks to cikgu kaunselor aku yg beri peluang dekat aku tok berkongsi pengalaman…
Category: 0 comments

Finale....


Emmm sudah dekat 5 hari aku x tgk blog aku nie….emm last sekali yg aku tingin nk tulis hr tue pasal exam taxation….tp…xde mud nk tulis…ntah nape…maybe tension menghadirkan diri kowt tok last paper nie FAR265. A.k.a. financial report….emmm…taxation hr tue aku jwb dgn pasrah sekali…everything ikowt flow…n alhamdulillah sempat wat semua…tp btol ker tidak per yg aku buat…wallahhualam…….emmm…tp yg meng ‘’STRESS’’ kn aku adalah final paper nie….dah la carry mark rendah sgt..aku xdpt bygkan…mcm mana carrymark nie nk support aku nyer final….entah la…rasa kelainan bila belajar something yg sama mcm dlu…but in different categories n different approach….rasa susah plak…runsing tol kepala aku nie….pas taxation tue..aku der 4 hr masa tok study FAR…emm k fine..hr pertama relax cz nk tenangkn diri cz jwb taxation….hr ke2….lg relax….tgk movie….nk release kn semua tension yg der…tp sebelah mlm aku der gk usha2 past year paper yg aku soh sahabat bek aku photostatkan…terbeliak aku tgk past year paper tue…susah giler..aku da terketar…keesokkan hr nyer..aku g la nk study ngn member bek aku nie,… ‘’kebaya biru’’ tp die der hal…jd aku study sorg2 la..byk g topik aku xcover…dlu blaja dlm Malay…everything look simple…but now…aku keje garu kepala ja…final day before exam pown sampai…semua post status kt facebook mcm2 jenis ayat…hahaha….tp dr ayat tue aku fhm,….semua nga dalam situasi yg amat tension sekali…aku pown da stress habisptg last day tue aku sempt wat latihan sekejap ngn member aku tue…n td….Finale nyer bermula…ade problem kit mula2 cz xcukup tmpt n seat for d exam…tp keadaan terkawal la…then exam pown bermula…bukak2 1st question…semua da pakat mengeluh…aku la paling kuat bunyi nya…sepanjg exam tue…der 5 soalan…xdak 1 soalan pown yg senang bg aku..past year pown xsesusah nie…aku mcm nk menitiskan air mata wat FAR nie td1st time aku rasa mcm xpenah blaja…knapa..??? aku paling minat subjek nie..tp napa ley jd cmnie…knapa ley jd susah mcm nie… :’(keluar dewan exam..semua geng aku..muka frustrated jer…emmm kitaorg semua harap..jgn fail jer…hope ley lulus dgn carry mark yg rendah tue…aku kecewa sgt hr nie…hanya Allah yg tahu..apa2 pown skunk…aku tawakkal jer…..mak…tunggu yap nk balik uma…huhu…lupakan yg dah lepas…now it time for holiday…huhuhuh…xsabar nk balik uma….esok nk balik uma….jumpa lg di coretan yg lain….
Category: 0 comments

I BeLieVe In YoU...

Cinta...apakah itu cinta...? Bagi aku...aku xboleh nk rungkaikan dengan kata-kata..masing2 punyai tafsiran yg tersendiri. Aku mengenali seseorg jejaka yg ku gelarkan dengan panggilan Mr. A. Hubungan kami mula terjalin setelah beberapa bulan kami berkenalan melalui persatuan yg sama kami sertai…namun pada mulanya hubungan yg terjalin cuma atas dasar persahabatan… . Pada waktu yg sama…aku juga mengenali insan yg aku beri geralan dengan panggilan Mr.H . Aku dan Mr. H sering meluangkan masa bersama-sama di antara kolej teruna dan juga kolej anak dara…hehe..Namun Mr.A salu terserempak dgn kami berdua…Namun mungkin belum tiba masanya lagi…aku dan Mr. A memendam perasaan antara satu sama lain.Tapi xtahu plak yg Mr A. simpan perasaan cemburu bila die tgk aku dgn Mr. H. Agak lama selepas tue…die berterus terang dgn aku yg dia suka dan menyimpan perasaan terhadap diri ku….hari yg ditunggu muncul tiba..termerterai suda ikatan perhubungn kami pd 8 Oktober 2009. Waktu tue aku eppy sgt..dia hadiahkan aku dgn seekor anak patung beruang yg di bungkus cantik. Bermula la episode cinta aku dan dia sebgai seorg kekasih. Emmm…aku ada hadirkan diri dalam satu ceramah nie…best la ceramah nie..dan aku amik pengajaran dr ceramah nie..aku masih ingat lagi kata2 keramat dr ustazah tue…dia kata… ‘’ kalau kita dah suka dkt seseorg nie…dank ita percaya dengan org tue…lebih baik kalau kita niat untuk jd kan die sebgai pasangan hidup kita. Insyaallah hubungan itu akan berkekalan sampai bila-bila’’ . Aku berpegang pada kata2 tue…dengan itu aku pasang niat untuk menjadi insan yg bergelar ‘’isteri’’ kepada dia jika diizinkan Allah. Namun….dalam setiap perhubungan..pasti ada pasang surutnya…. Tatkala hari berganti hari..aku mula bertengkar dgn dia. Aku merasa dia xmenghargai aku seadanya dan dia tidak berfikir sebelum membuat tindakan. Aku sudah berdaya memendam perasaan kecewa yg terpendam begitu lama. Aku terus berterus terang dengan dia mengenai apa yg aku rasa selama nie…Tapi..biasa la dalam pertengkaran..mana ada pihak yg mahu kalah..masing2 dengan ego masing2…Dia kata aku pown xpandai menghargai diri dia seadanya..Dia juga kata…dia xmampu jadi sempurna seperti org lain dan dia nk aku terima dia seadanya…baik buruk mahupown baik… Aku mula rasa bersalah..aku tidak pernah lupa akan kebaikan yg dia pernah taburkan untuk diri ku..Ya!! aku akui..aku bersalah kerana aku sering terburu-buru ..akan tetapi aku xboleh nk bersikap hipokrit depan dia…dan aku bukan jenis girl yg pandai simpan perasaan lama2..setiap hari aku berdoa agar aku dpt menjadi isteri dia…salah kah aku berterus terang..??? Jahat sgt ker aku nie…?? Pada masa yg sama kami luahkan perasaan masing2. Lapang rasanya bila segala2 terluah tnpa ada org tgh yg sampaikan…Bahagianya aku rasa….Pengajaran dr story aku nie..setiap perhubungn nie mesti ada kepercayaan dan kejujuran. Persefahaman itu merupakan perkara yg utama. Aku rasa bersyukur sgt dan aku rasa aku dah jumpa ‘’ Mr. Right…’’… Tetapi kita hanya merancang..Tuhan yg menentukan , Sebagai seorg hamba kpd Nya..kita perlulah berdoa dan bertawakkal untuk mendpt keredhaannya..

Nukilan,
Kebaya Biru
Category: 0 comments