Sahabat Sejati

AWARD Untuk Rakan Bloggers : WELCOME BLOGGERS ...


Photobucket



Nk copy.. click ctrl+ A(select all) ....then....ctrl+C (copy)


Salam...dah lama agak nya asyraf xbersua dgn rakan bloggers semua...yela..sejak dua menjak nie...semua org busy dgn final exam...intersesi..n mcm2 lg...di kesempatan nie..asyraf ada sediakan satu award baru..yg hendak dikongsi bersama semua rakan bloggers...nie 2nd award dr asyraf rasanya....asyraf hadiah kn award nie utk semua bloggers...especially Blogger Baru mcm asyraf...nice to meet u all.....

Mcm mana nk amek award nie..?? mudah jer...korg boley right click dkt gbr award nie dan "copy image URL" n paste kt post korg or blog korg...asyraf ade jgk sediakn ruang copy paste kt atas....bg sesiapa yg masih xamek award yg 1st asyraf sediakn buat follower asyraf..boley klik di sini......hope u all like it even award nie simple jer....

Bg yg amek 2nd award nie hope korg  ley wat entry sikit n paste award nie kt entry n ceritakan story pasal blog korang or pengalaman manis korang sebagai blogger baru / lama .....hope kita sebagai bloggers dpt tarik ramai lg org di luar sana utk trus & maintain berblogging....thanks...thats all from me...see u all next time... (^_*)
Category: 0 comments

Tips Membina Keserasian Bersama Pasangan..

Salam…bertemu kembali dalam sesi meluahkan perasaan …haha…xdela..melawak jer…kali nie asyraf nk berkongsi citer lg..kali nie pasal something yg kita salu x amek thu..or wat xkisah ja…tp dalam diam..dalam sepi…kita membangkitkn perasaan “bosan””rasa serba salah” ….n mcm2 lg….

Kdg2 kita syok sendiri…sampai kita xsedar ape perasaan pasangan kita terhadap diri kita sendiri…jd …kenali la perasaan pasangan anda ok!! Hehe…ada byk faktor nk berdiskusi nie..jom kita layan…..

1.Romantik Vs Dating


Romantik boley dikategorikan berbagai2 jenis romantik…romantic dr segi percakapanperkenalanpertemuan..tp yg asyraf nk bincgkan kali nie ialah romantic environment….actually environment yg kita pilih tue amat penting…

Jgn sesekali mulakan “date” di tmpt yg gah @ pown gempk bersama pasangan anda…biasakan diri dgn suasana yg simple…kedai mamak pown xpe..ehehe…bg sesiapa yg “mampu” tiada halangn buat kalian…bukan ape..kdg2 bila pasangan kita dah start suka memilih tempt utk pertemuan..ini menimbulkan masalah…if dah selalu jumpa tmpt mahal2..tidak mustahil one day bila kita xdpt tunaikn…kn dah timbulkan perasaan kurg senang…pasangn anda mula rasa anda xdpt tunaikan ape yg die dpt sebelum2 nie…

Xkira utk lelaki..mahupown perempuan ..dua2 sama ja…sifat bersederhana tue amat la penting ok (^_*)...kdg2 kita xthu sama ada pasangan kita betul2 mampu utk tunaikan ape yg kita nk..kdg2 kita seronok2 eppy..tp dalam masa yg sama pasangan kita plak terseksa merana..tnggung itu ini…tp demi kasih syg & cinta..pasangan anda sanggup buat ape saja asalkan anda tersenyum…jd hormati dan hargailah setiap apa yg dilakukan pasangan anda walaupun ianya hanya kecil…murah…simple or something else....

Romantik xsemestinya perlu disertakan dgn hadiah...wang ringgit...makan tmpt mahal2....yg penting keikhlasan yg hendak dicurahkan tue sampai kpd si kekasih hati…if semua nie dah ok..."pertemuan" anda mungkin berjalan lancar seperti yg dirancang....

2. Make up & kekemasan diri

Heee…tgk gbr cam dah boleh agak kn….faktor pertama….”make up dan kekemasan diri”…kdg2 kita terlalu amek kisah sampai ter “over”…dan sometimes kita cm xkisah..alaa…die dah jd hak aku…ape nk risau…relax2 suda..jnji die trima seadanya….

Opppssss…stop there…!! Agak2 patowt ker kita p.k mcm tue..?? 1stly bg kaum wanita…makeup tue memg something yg xdpt dipisahkan…tp jgn la smpai melampaui batas2..hehe…laki amat xsuka girl yg “over” dalam makeup…it create environment yg xselesa..u know why..?? nie dr pndangan asyraf sendiri ok…bila girl makeup “over” …ada dua kesan…sama ada…sgt2 cantek…@ sangat2 tettttt…. …hahaha…

Bila pasangan kita sgt2 cantek..kita memg suka..sape xsuka bila pasangan kita cantek..tp dalam masa yg sama..kita jgk xselesa…why..?? sebab kita sakit hati bila ade “boy” lain yg dok usha…dr situ la muka masam nk timbul..nk jeles la..ape la…jd beware….ok!! second…kesan ke2 bila dah sgt2 tettttt…kaler sana sini..memg cantek..but cuba xmakeup..agak2 laki sanggup tgk x..?? hilang mood tau..

Bg asyraf..natural tue sgt cantek…bersyukurdgn ape yg ade…stakat  eyeliner,lip gloss/ lip ice ker..bg berkilat sikit..dah memadai…cz kita bukan nk cantek masa skrg jer..kalau boley sampai ke tua…bahan makeup sgt xelok utk kulit..cz sesiapa yg dah biasa makeup melebey-lebey..bila xmake up..diri sendiri xsanggup tgk kt cermin..thats why asyraf suka yg natural…better…(^_*)

Bagi lelaki…of course xde make up…tp dr segi penampilan rmbut ade kn…jd kemaskn la rmbut anda..jgn la mcm bwu bgun tido jer tiap kali nk keluar ngn pasangan..wajah yg segar memberikan impak yg maksima terhadap pasangn…

3.Pakaian

Pemakaian….yup…pemakaian salah satu factor penting dalam perhubungn jgk..walaupun kita kdg2 pandang rendah pd kekuasaan pakaian….to make it simple.. “ukur baju di badan sendiri” …kita sentiasa nk nmpk cantik @ hemsem dpn pasangn kita…tp penah x kita tnya “ ermmm awak selesa x sy pkai pkaian mcm nie bila keluar ngn awak..??” pernah x anda tnya..mcm tue..??? tp yg acap kali kita tnya..”awak…sy nmpk cntik x..?? comey x..?? hensem x..?? “

Kdg2..kita xsedar..kita telah “terlebey” menilai tntg diri kita bila berpkaian..sebab tue kita kena tnya mcm td…supaya kita thu had2 @pown keselesaan pasangn bersama diri kita..”cermin diri sendiri dlu” b4 make any decision…p.k org sekeliling bila nk berpkaian..adakah kita akan menarik perhatian org lain yg buat pasangan kita sgt2 xselesa..

If pasangan kita seorg yg simple..blaja2 la jd simple supaya ada keserasian…asalkan anda mampu buat si dia tersenyum..itu tandanya anda sememangnya cantik or hensem ok..(^_*).. xpayah nk bergaya lebey2 xtentu pasal...hehe...“simple.cantek/hensem.senyum”

4. Msg /Perbualan

Hello2!! Hehe..Penyumbg kepada permasalahan kepada perhubungan adalah cara komunikasi yg sangat membosankan…bru sembg sikit…dah blur xtahu nk ckp ape….caution!! jgn sesekali berdiam diri ketika msg & mengharapkan sebelah pihak jer bertnyakn soalan kpd anda….padahal anda mcm sonok jer jwb..sikit pown xtnya ape2 kt si dia..mcm mana la sebelah pihak lg xkehabisan idea..hehe..

kalau boley..guna la “two ways communication "yer..xdela la sesiapa yg rasa syok sendiri….nie si dia tnya dlm msg… “ awak nga watper tue..??" kita reply “xwatper pown”….agak2 anda…logic x jwpan tue..??haha..mustahil kita xbuat something…hihi….lg 1..kalau boley…bila msg..panjg2 kn la sikit text anda…jgn la short sgt yg menampkkan anda bosan…or jemu…nie x…reply ”hurm…ok” jer..si dia mesti la kecik hati mcm anda layan xlayan jer bila nk msg…

Yang terakhir…msg dan perbualan mestilah diselang seli kn dengn gelak ketawa …setiap perbualan yg serius mesti la ada scope2 yg tertentu dan masa yg sesuai..sekiranya anda terlalu serius…dan perbualan itu begitu lama…pasangan mudah rasa tertekan dan bosan…jd bila sampai masa yg sesuai..ubah la topik ok!!

 Setiap pasangan mengimpikan kemesraan ..keriangan ..dan kemanjaan dr pasangan masing2…perbualan bukan skdar mengembirakan hati..tp pengubat duka..tmpt luahan perasaan dan mcm2 lg…jd anda perlu bijak menyesuaikan diri dgn perbualan..megikut keadaan semasa…..

Lastly...kalau ada hal penting sekali pown...let ur partner knows...."ok...abg ada hal kejap...nanti chat lg k..love u...bye2.. "...jgn senyap or xreply tetiba..jgn biar si dia menunggu ok...cian kt die...ehehe..tertunggu2...



5.Face-to-face

Lastly….face-to-face  ….@ muka ker muka..haha…jgn amek ringan tau pasal mende nie…nie la faktor yg paling penting dalam setiap perhubungan antara pasangan..jgn sesekali buruk sgka selagi anda xbertnya kpd tuan punya badan sendiri…..nie x…dgr gossip sikit…dgr kata2 kwn sikit…dah percaya….setiap perkara yg anda rasa was2 perlu la dibawa bincg bersama…

Jgn sesekali menggunakan org tgh dalam menyelesaikan masalah..kerana anda mungkin memburukkan keadaan…thu x kenapa..?? sebab xsemua yg kita ingin sampaikan akan 100% sepertimana yg kita inginkan…10 ayat dikirimkn...mungkin 5 ayat jer yg sampai...@ 20 ayat yg disampaikan..hehe..tue tokok tmbh namanya..lg membawa padah bila org tgh convert jd “batu api” @ org ketiga…kn dah susah…menda yg baik boley bertukar buruk bila ada “udang disebalik mee hailam “ ..heee…kang jd “duri dalam daging”…harapkan pagar..pagar makan padi..anda xley salahkan pasangan anda...sebab die xbersalah...

Ingatlah…berterus trg la tntg sesuatu tnpa berdolak dalih..walaupun menda tue mcm xlogik ker....perit nk diceritakan ker...sama ada kisah silam @ kisah semasa…biar si dia thu keadaan anda yg sebenar benarnya...diri anda yg sebenar...jgn jd hipokrit...ini dpt membangkitkan kepercayaan pasangan terhadap anda…if die sudi menerima anda atas keburukan anda..anda sememgnya bertuah….thats all from me….asyraf tinggalkan link2 entry yg menarik buat anda.. KLIK SINI ….....
Category: 1 comments

SelamaT Hari Guru Cikgu.....



Cikgu….
Matamu  memancar bak sinaran suria…
Lidah mu petah berkata mengatur budi bicara…
Muka mu senantiasa  manis ibarat gula-gula…
Mengimbas kembali sejenak kenangan aku bersamanya…

Cikgu …
Tangan mu belum penat menulis ilmu di pentas dunia…
Setiap kelas mu penuh dgn kenangan yg bermakna…
Membuatkan  aku tersenyum dgn semangat mu yg membara..
Menyampaikan  ilmu pengetahuan yg tiada batasannya…

Cikgu…
Kau bukan sahaja menjd pendidik sepenuh masa..
Kehadiran mu ibarat  eratnya ikatan sebuah keluarga..
Kau la penganti ibu dan ayah bila mereka tiada bersama…
Mendidik…Mengasuh dan Menjaga aku seadanya…..


Cikgu…
Kau tiada tolok bandingnya…
Kedatangan mu mengubah kegelapan menjd terang dan nyata
Tanpa diri mu aku mungkin hilang arah tujuan entah ke mana…
Mungkin sampai skrg aku xthu menulis mengira @ membaca..

Cikgu…
Cubitan mu amat berbisa…
Aku xtahu sama ada perlu menangis ataupun ketawa…
Memang sepatutnya aku terima dengan penuh redha..
Siapa suruh xhantar homework bila tiba masanya…haha…

Cikgu…
Kenakalan ku memg menguji kesabaran yg xterungkap dgn kata-kata.…
Bukan bermksud aku ingin berkelakuan sedemikian rupa..
Sudah menjd lumrah buat insan bernama manusia…
Biasalah anak remaja meningkat dewasa….hehe..

Cikgu…
Kritikan mu sungguh membina…
Keringatmu xpernah luntur dek dugaan yg menerpa…
Memberi ilmu secukup rasa….
Agar anak didikmu kelak menjd insan yg berguna….

Cikgu…
Kini aku melangkah ke menara gading hasil didikan mu..
Menuju jalan yg berliku yg masih belum tentu…
Aku pasti masa depan ku menanti di situ
Terima Kasih wahai cikgu….
I Love You….

Nukilan,
Mohd Asyraf

Category: 2 comments

1st Outing For Holiday...


Salam...huhu...1st outing bila holiday nie..ape lg...jalan2 la kn....actually kwn aku merangkap jiran selorong..hehe..ajak aku g tgk wayang...xplan pown mula2...just bual2 kt fb..tup3...menjd plak plan kitaorg tok tgk wayang....jd kitaorg pown menuju ker destinasi yg sepatutnya..


Destinasi yg dituju kt mana lg...Central Square la....kitaorg sampai dkt2 kol 3 ptg time tue....sampai2 jer kt sana...mak ai...ramai nyer org hr nie....giler ahh...kitaorg g naik kt tingkt atas skali la,,,dah nk tgk wayang kn...fuiiiyoohhh....macam train beratur.....

Kitaorg gagahkan diri utk beratur...akhir nya..dpt gk ticket tok citer "Kongsi ....Lu Langsi..Lu Mati " hehe...tp yg sedeynya...citer start kol 5.35 ptg..haha..lama lg kot..ape lg..merayap dlu la dalam mall tue...



Jalan punya jalan....rakan seangkatan nk makan McD lak..ape lg..pit stop jap..hihi...kita makan dlu....yeyy..dpt gelas free...cantek gk gelas die..mcm2 kaler ade..


Nie la rakan aku dr sekolah rendah lg..dr Darjah 1 kot....merangkap jiran terdekat,...bukan ter...tp memg dekat..haha...selang sebuah umah jer...thanks Ika cz sudi bawak sahabat mu nie jalan2 ..hihi...


Sorg lg nie..kwn dr sekolah rendah...Wanie namanya...hehe..mcm nama insan tersyg plak....hehe..tp yg nie kwn jer ok..ekeke....best hangout ngn diorg nie semua...windu plak kn "wanie" aku...nk wat cmna..die xley dpt ikut serta atas reason tertentu..xpela..len kali k syg..kita keluar... (^_*)....


Lastly...nie adek kpd wanie..hehe....pastue....kitaorg masok panggung Sabtu...kol 5.35ptg..tepat pada waktunya...start2 cita dah gempak...memg lawak la citer tue...dr start cita..sampai abeh cita..keje gelak ja....memg best Sam blakon....rugi sape yg xg tgk lg...g cepat2...thats all from me...thanks again to all my friends.....salam...
Category: 0 comments

1st Entry Tika Berada di Rumah Tercinta...

salam...dah lama rasanya asyraf xupdate blog...maybe disebabkan tiasa masa terluang diulit kesibukan exam final yg bertubi2 dtg menerpa...hr tue dah update pasal menda nie..tp disebabkn blogger buat maintenance...entry nie terdelete secara automatic...ermm jd terpksa la aku buat balik entry pasal menda nie...

ermmmm...now holiday...but im still in stressSS situation bcoz of last exam yg sgt menguji ketahanan mental aku..cm nak nanges jer jwb exam yg sememg nya susah utk aku terangkan..Allah jer thu perasaan aku selepas exam tue dan skrg...skrg ape yg aku boley buat adalah berdoa dan tawakkal setelah segala usaha telah dicurahkan...



 Asyraf nk kongsikan sedutan video time dinner hr tue..tp asyraf mintk maaf sgt2 cz suara asyraf xsedap pown..just saje nyanyi tok try bakat yg suka nyanyi dalam bilik air nie haaa....haha.....hope korg xkisah...terima la "izinkan ku pergi" ...yg nie aku nyanyi solo...ade gk la picing lari..hehe...tp xpe..pengalamn mengajar diri kn..len kali aku cuba lg....belajar dr kesilapan..


Second song..aku berduet...hehe..yg nie terselah la picing lari..haha....nervous sgt kot....hahaha... "aku dan dirimu" itu lah nma diberi....tp best sgt2...thats all from me.... (^_*) ...jgn pernah tkut utk mencuba..jgn pernah give up bila kalah..pengalaman mematangkn diri...salam...
Category: 0 comments

Mak Adalah Yg Terbaik Buat Diri Ku



Oktober 1990 menjd tarikh bermakna buat mak….

Disudut rumah terdengar tangisan seorg bayi yg bru dilahirkan… diberikannya namanya Mohd Asyraf agar dpt membawa keriangan dalam sebuah ikatan perkahwinan…”Yang mulia” itulah ertinya nama yg diberikan…moga mendatangkn keberkatan buat anak yg bru dilahirkan….

Mak…..

Tatkala aku masih kecil….aku disusukan dengan penuh kasih syg…Tiada mlm mu yg sepi selain dr tangisan ku yg kedengaran….mak bgun dr tidur semata-mata demi diriku yg kehausan…setiap rengek dan mimik muka ku diperhatikan…setiap kali itu juga wajah mu memberikan senyuman yg jelas menuntut kesabaran…

Mak…kini aku makin membesar……

Dr terbaring kini aku mula merangkak….dr merangkak aku gila nk berjalan pulak….Setiap langkah yg ku dipimpin mak….tatih ku berpapahkn mak…..semuanya mak….tanpa mu aku mungkin xberpeluang melihat dunia nyata yg sekarang aku berpijak…

Aku mula berjalan dan terus berjalan….semakin lama aku berjalan….semakin itu juga membawa kebimbangan…namun…resah dihati mu hilang setiap kali aku ketawa keriangan …

Mak…maafkan asyraf mak…

Asyraf amat menyusahkan….setiap kali aku demam….mak mesti xtidur malam…setiap kali ku sakit mcm2 yg dtg menerpa dr depan mahupun belakang….namun mak tetap dgn kesabaran…menjd penawar dalam setiap kedukaan….menjelom kepala menjd satu kemestian…menghilangkan panas demam,lelah dan tarik yg ada di badan…

Mak…aku kini mula mencari ilmu….

Aku masih ingt ketika mak menghantar aku pergi ke Tadika…..kayuhan basikal mu sungguh menepati masa….tak kira penat mahupun lelah…membawa aku pergi ke tadika dan ke sekolah…ketiadaan ayah mencari rezeki membuat mak lebih tabah…mak lah ibu..mak la ayah….menjdkan mak cekal dan tidak pernah mengenal erti kalah…

Mak..kini aku semakin jauh….

Jauh dr mu xbermakna aku lupa segalanya….setiap didikan mu menjadi asas utama…walaupun mak tidak la berpelajaran smpai ke negeri Cina…namun mak tetap menjd idola…
Aku masih ingt pertama kali aku ingin berpisah dr mak…bukan mudah aku hidup tanpa mak…setiap langkah ku menjd kaku tanpa pimpinan mu…setiap hari ku penuh dgn liku2…bayangan wajah mu sentiasa hadir menjd pembakar semngt ku….

Aku masih terkenang saat aku diminta menulis karangan mengenai “orang tua anda”…tika dan saat itu juga mak hadir di dalam minda…setiap patah perkataan yg ku tulis disertakan dengan lenangan air mata ..menitis membasahi pipi ku tanpa diduga..

Aku masuk matrik xsampai seminggu…hati mula gelisah jiwa pula bercelaru…mungkin sebab aku xpernah dididik begitu…ketiadaan mak membuatkan aku jd tiada arah tuju…mungkin aku dibesarkan sebagai anak tunggal dan anak no.1 …membuatkn aku manje begitu..

Bila dah tamat zaman matrik universiti menanti pula…mak semakin resah xterkata apa2…anaknya terpaksa merantau jauh dr nya…dulu xpela Matrik Kedah dekat ja…kali nie Shah Alam pula…walaupun mendpt keizinan menuntut ilmu di universiti…tp perasaan aku kuat mengatakan mak tetap rasa berat melepaskan aku pergi..tp demi masa depan..mak gagahkn hati melepaskan aku pergi…

Terima Kasih Mak….

Sebab mak Asyraf berada di sini….sebab berkat doa mak asyraf capai kejayaan tika dan saat ini….sebab mak juga la asyraf kenal dan dpt lihat dunia realiti dan bukannya fantasi….

Mak…asyraf  dah makin dewasa…..

Mak.. kini asyraf dah mempunyai kekasih hati.. (^_*) …tp mak sentiasa tetap di hati…walaupun aku xpernah buka cerita…tp mak tetap dpt menduga…mungkin itu lah yg dikatakan kasih mak terhadap anaknya…
Aku tersenyum sipu bila terkantoi depan mak la plak…mak tnya “sape gadis dalam laptop tue haaa??” …nk kata ape2 pown lidah dah terkelu la plak…yg pasti aku hanya tertunduk malu xterucap apa2 haa…hehe…



Mak...hanya satu yang asyraf pinta...

Kirimkn la doamu di mana jua asyraf menuju..kerana kejayaan dunia dan tmpt asyraf di syurga terletak di bawah kaki mu ....tiada daya sekiranya diri ini tanpa mu....xbermakna rasa jua bila hidup tnpa senyuman mu...

Yang Ikhlas, 
Mohd Asyraf




Category: 0 comments