Sahabat Sejati

Tips Membina Keserasian Bersama Pasangan..

Salam…bertemu kembali dalam sesi meluahkan perasaan …haha…xdela..melawak jer…kali nie asyraf nk berkongsi citer lg..kali nie pasal something yg kita salu x amek thu..or wat xkisah ja…tp dalam diam..dalam sepi…kita membangkitkn perasaan “bosan””rasa serba salah” ….n mcm2 lg….

Kdg2 kita syok sendiri…sampai kita xsedar ape perasaan pasangan kita terhadap diri kita sendiri…jd …kenali la perasaan pasangan anda ok!! Hehe…ada byk faktor nk berdiskusi nie..jom kita layan…..

1.Romantik Vs Dating


Romantik boley dikategorikan berbagai2 jenis romantik…romantic dr segi percakapanperkenalanpertemuan..tp yg asyraf nk bincgkan kali nie ialah romantic environment….actually environment yg kita pilih tue amat penting…

Jgn sesekali mulakan “date” di tmpt yg gah @ pown gempk bersama pasangan anda…biasakan diri dgn suasana yg simple…kedai mamak pown xpe..ehehe…bg sesiapa yg “mampu” tiada halangn buat kalian…bukan ape..kdg2 bila pasangan kita dah start suka memilih tempt utk pertemuan..ini menimbulkan masalah…if dah selalu jumpa tmpt mahal2..tidak mustahil one day bila kita xdpt tunaikn…kn dah timbulkan perasaan kurg senang…pasangn anda mula rasa anda xdpt tunaikan ape yg die dpt sebelum2 nie…

Xkira utk lelaki..mahupown perempuan ..dua2 sama ja…sifat bersederhana tue amat la penting ok (^_*)...kdg2 kita xthu sama ada pasangan kita betul2 mampu utk tunaikan ape yg kita nk..kdg2 kita seronok2 eppy..tp dalam masa yg sama pasangan kita plak terseksa merana..tnggung itu ini…tp demi kasih syg & cinta..pasangan anda sanggup buat ape saja asalkan anda tersenyum…jd hormati dan hargailah setiap apa yg dilakukan pasangan anda walaupun ianya hanya kecil…murah…simple or something else....

Romantik xsemestinya perlu disertakan dgn hadiah...wang ringgit...makan tmpt mahal2....yg penting keikhlasan yg hendak dicurahkan tue sampai kpd si kekasih hati…if semua nie dah ok..."pertemuan" anda mungkin berjalan lancar seperti yg dirancang....

2. Make up & kekemasan diri

Heee…tgk gbr cam dah boleh agak kn….faktor pertama….”make up dan kekemasan diri”…kdg2 kita terlalu amek kisah sampai ter “over”…dan sometimes kita cm xkisah..alaa…die dah jd hak aku…ape nk risau…relax2 suda..jnji die trima seadanya….

Opppssss…stop there…!! Agak2 patowt ker kita p.k mcm tue..?? 1stly bg kaum wanita…makeup tue memg something yg xdpt dipisahkan…tp jgn la smpai melampaui batas2..hehe…laki amat xsuka girl yg “over” dalam makeup…it create environment yg xselesa..u know why..?? nie dr pndangan asyraf sendiri ok…bila girl makeup “over” …ada dua kesan…sama ada…sgt2 cantek…@ sangat2 tettttt…. …hahaha…

Bila pasangan kita sgt2 cantek..kita memg suka..sape xsuka bila pasangan kita cantek..tp dalam masa yg sama..kita jgk xselesa…why..?? sebab kita sakit hati bila ade “boy” lain yg dok usha…dr situ la muka masam nk timbul..nk jeles la..ape la…jd beware….ok!! second…kesan ke2 bila dah sgt2 tettttt…kaler sana sini..memg cantek..but cuba xmakeup..agak2 laki sanggup tgk x..?? hilang mood tau..

Bg asyraf..natural tue sgt cantek…bersyukurdgn ape yg ade…stakat  eyeliner,lip gloss/ lip ice ker..bg berkilat sikit..dah memadai…cz kita bukan nk cantek masa skrg jer..kalau boley sampai ke tua…bahan makeup sgt xelok utk kulit..cz sesiapa yg dah biasa makeup melebey-lebey..bila xmake up..diri sendiri xsanggup tgk kt cermin..thats why asyraf suka yg natural…better…(^_*)

Bagi lelaki…of course xde make up…tp dr segi penampilan rmbut ade kn…jd kemaskn la rmbut anda..jgn la mcm bwu bgun tido jer tiap kali nk keluar ngn pasangan..wajah yg segar memberikan impak yg maksima terhadap pasangn…

3.Pakaian

Pemakaian….yup…pemakaian salah satu factor penting dalam perhubungn jgk..walaupun kita kdg2 pandang rendah pd kekuasaan pakaian….to make it simple.. “ukur baju di badan sendiri” …kita sentiasa nk nmpk cantik @ hemsem dpn pasangn kita…tp penah x kita tnya “ ermmm awak selesa x sy pkai pkaian mcm nie bila keluar ngn awak..??” pernah x anda tnya..mcm tue..??? tp yg acap kali kita tnya..”awak…sy nmpk cntik x..?? comey x..?? hensem x..?? “

Kdg2..kita xsedar..kita telah “terlebey” menilai tntg diri kita bila berpkaian..sebab tue kita kena tnya mcm td…supaya kita thu had2 @pown keselesaan pasangn bersama diri kita..”cermin diri sendiri dlu” b4 make any decision…p.k org sekeliling bila nk berpkaian..adakah kita akan menarik perhatian org lain yg buat pasangan kita sgt2 xselesa..

If pasangan kita seorg yg simple..blaja2 la jd simple supaya ada keserasian…asalkan anda mampu buat si dia tersenyum..itu tandanya anda sememangnya cantik or hensem ok..(^_*).. xpayah nk bergaya lebey2 xtentu pasal...hehe...“simple.cantek/hensem.senyum”

4. Msg /Perbualan

Hello2!! Hehe..Penyumbg kepada permasalahan kepada perhubungan adalah cara komunikasi yg sangat membosankan…bru sembg sikit…dah blur xtahu nk ckp ape….caution!! jgn sesekali berdiam diri ketika msg & mengharapkan sebelah pihak jer bertnyakn soalan kpd anda….padahal anda mcm sonok jer jwb..sikit pown xtnya ape2 kt si dia..mcm mana la sebelah pihak lg xkehabisan idea..hehe..

kalau boley..guna la “two ways communication "yer..xdela la sesiapa yg rasa syok sendiri….nie si dia tnya dlm msg… “ awak nga watper tue..??" kita reply “xwatper pown”….agak2 anda…logic x jwpan tue..??haha..mustahil kita xbuat something…hihi….lg 1..kalau boley…bila msg..panjg2 kn la sikit text anda…jgn la short sgt yg menampkkan anda bosan…or jemu…nie x…reply ”hurm…ok” jer..si dia mesti la kecik hati mcm anda layan xlayan jer bila nk msg…

Yang terakhir…msg dan perbualan mestilah diselang seli kn dengn gelak ketawa …setiap perbualan yg serius mesti la ada scope2 yg tertentu dan masa yg sesuai..sekiranya anda terlalu serius…dan perbualan itu begitu lama…pasangan mudah rasa tertekan dan bosan…jd bila sampai masa yg sesuai..ubah la topik ok!!

 Setiap pasangan mengimpikan kemesraan ..keriangan ..dan kemanjaan dr pasangan masing2…perbualan bukan skdar mengembirakan hati..tp pengubat duka..tmpt luahan perasaan dan mcm2 lg…jd anda perlu bijak menyesuaikan diri dgn perbualan..megikut keadaan semasa…..

Lastly...kalau ada hal penting sekali pown...let ur partner knows...."ok...abg ada hal kejap...nanti chat lg k..love u...bye2.. "...jgn senyap or xreply tetiba..jgn biar si dia menunggu ok...cian kt die...ehehe..tertunggu2...



5.Face-to-face

Lastly….face-to-face  ….@ muka ker muka..haha…jgn amek ringan tau pasal mende nie…nie la faktor yg paling penting dalam setiap perhubungan antara pasangan..jgn sesekali buruk sgka selagi anda xbertnya kpd tuan punya badan sendiri…..nie x…dgr gossip sikit…dgr kata2 kwn sikit…dah percaya….setiap perkara yg anda rasa was2 perlu la dibawa bincg bersama…

Jgn sesekali menggunakan org tgh dalam menyelesaikan masalah..kerana anda mungkin memburukkan keadaan…thu x kenapa..?? sebab xsemua yg kita ingin sampaikan akan 100% sepertimana yg kita inginkan…10 ayat dikirimkn...mungkin 5 ayat jer yg sampai...@ 20 ayat yg disampaikan..hehe..tue tokok tmbh namanya..lg membawa padah bila org tgh convert jd “batu api” @ org ketiga…kn dah susah…menda yg baik boley bertukar buruk bila ada “udang disebalik mee hailam “ ..heee…kang jd “duri dalam daging”…harapkan pagar..pagar makan padi..anda xley salahkan pasangan anda...sebab die xbersalah...

Ingatlah…berterus trg la tntg sesuatu tnpa berdolak dalih..walaupun menda tue mcm xlogik ker....perit nk diceritakan ker...sama ada kisah silam @ kisah semasa…biar si dia thu keadaan anda yg sebenar benarnya...diri anda yg sebenar...jgn jd hipokrit...ini dpt membangkitkan kepercayaan pasangan terhadap anda…if die sudi menerima anda atas keburukan anda..anda sememgnya bertuah….thats all from me….asyraf tinggalkan link2 entry yg menarik buat anda.. KLIK SINI ….....
Category: 1 comments

1 comments:

nurul said...

bestx2,,tip yg berguna nie,,haha,,yg paling penting lip gloss ek,,haha

Post a Comment