Sahabat Sejati

Single VS Couple


 Salam…bertemu kembali dalam coretan yg telah lama x diconteng2 kn….hehe….lama x mengarang…hari nie asyraf nk kongsikn citer bertajuk “SINGLE VS COUPLE”… mesti setiap daripada kita mempunyai pandangn yang berbeza dr segi pro & contra dalam status single @pown sudah bercouple..but nie semua dr pandangan asyraf shaja….tiada kena mengena yg masih hidup @ sipi2 nk k.O…..

Single….@ lebih dikenali dgn gelaran solo….ramai member ckp…single lg best….bebas…nk kawan ngn sape2 pown xkisah…xde sape nk jeles…xde sape nk halang…yups! Tue salah satu advantages of being single rather than double…hehe….dr sudut positifnya ramai ckp single nie best sebab diorg dah merasai kepayahan bila bercouple…jd diorg lebey suka hidup single…xde sape nk konkong..bila single nie..duit yg flow pown hnya utk diri sendiri melainkan diri tue bermurah hati nk belanja rakan2 yg lain…tue kelebihan yg kedua…

Kelebihan yg seterusnya….bila single nie…xpayah nk pening2 kepala…nk merajuk @ nk memujuk….xpayah nk sakit hati..jeles @pown sewaktu dgnnya….tp mcm org len jgk ckp…bila dah bercouple…tringin nk single..tp bila dah single…tringin plak nk couple…tue la yg selalu jd kepada org yg single nie….pd luaran nmpk relax….but dalam hati bila tgk jer org len couple…bahagia…perasaan cemburu…tetap lahir…perasaan ingin dikasihi dan disayangi tetap muncul….tue lah kelemahan yg utama pada sesiapa yg single mingle nie…dr percakapan sentiasa menafikan…tp dr hati nurani…sentiasa berbunga..hehe…


Now turn “couple” plak…nie xsabar nk thu kn…cer citer…cer citer…..ape best couple nie….1stly.. ramai yg anggp couple nie xbaik….yup!! memg xbaik pown…asyraf pown sokong…cz couple pown ade pro n contra jgk….bila couple ja..org akan kaitkan dgn maksiat….aurat…n mcm2 lg…asyraf xpernah tolak tue semua…asyraf pown bercouple n xpernah lari dr semua tue….memg couple kalo tersilap langkah akan mengundang padah…terpulang kepada pasangan masing2 bg menentukan tujuan & niat bercouple..

Kalo pasal tujuan..rasanya semua dah thu kowt..mesti la nk cari pasangan tok hidup bersama sama da susah dan senang kn….??? Ker korg der vision lain..??hehe…jd bila couple nie…mcm2 perubhan berlaku kan..??


Korg pernah perasan x cara rakan anda yg dah bercouple ngn yg belum couple…?? Mesti nmpk kn perbezaan yg ketara kt muka diorg…hahaha…tgk dr senyuman pown dah thu an...tiba2..senyum sorg2 tue...hahaha....tue sebab die tgh baca msg dr kekasih die..hahaha..bukan die gila ker ape... (^_*) ...tp boley thu la..dlu pendiam jer..tp skrg dah byk ckp...muka nmpk tenang...happy....riang....tue kelebihan yg pertama...hee...



Ok…bila kita dah couple nie…kita meletakkan suatu harapan yg tinggi pd pasangn kita..btol x..?? dr situ la timbul kepercayaan terhadap pasangn masing2….pasangn la menjd tmpt “bermanja” ..tipu la kalo korg ckp x mnja2 kn..haha…tmpt nk merajuk2 pown situ jgk la…hihi…..

Yg paling penting tmpt kita luahkan perasaan..sama ada suka dan duka…bg mereka yg single..maybe diorg akan ckp…kt kwn pown boley luah ape…yup!! Btol2…tp xsama mcm luahkan kpd pasangan..kerana kebarangkalian utk tersebar @ bocor tue amat tipis…kdg2..ade kwn yg suka tikam blakang…yg tue amat merbahaya….beware!! …. 


Emmm bila kita dah couple nie...satu tugasan baru @ kelebihan yg kita xsedar...kita dalam proses mempelajari erti "pertanggungjawaban" ...dlu bila single..kita ada tggungjwb terhadap diri sendiri dan family...but.... now ada insan bru yg hadir sebagai penyeri...

Cuba kita dalami..bila kita couple sewaktu kita masih belajar..mesti pd permulaan kita agak lalai seketika..tue dari segi keburukannya..tp lama-kelamaan kita dah dpt sesuaikan diri...kita dah mula pandaikan bahagikn masa antara blaja...keluarga dan percintaan.....

Bila ada insan baru kita skrg perlu bijak mengawal sistem kewangan.....kenapa bila couple kena kaitkan ngn kewangan...adakah bila sebut couple jer...kena keluar "duit"...couple sebab materialistik ker..?? xde istilah tue sebenarnya....
Exactly bila couple nie kita kena blaja kawal duit..in reality...sape xnk hidup senang...?? rite..??ujung minggu je mesti nk berdua-duaan..jalan sana sini..luang masa bersama-sama... tp xbermakna bila pasangn kita xmampu support kita dr segi monetary ..die xlayak tok diri kita..cuma tue package jer bg sesiapa yg "mampu" ...if the relationship become more serius...jd kita harus bijak merancg utk masa depan plak..simpan duit secara bersama ka..sama ada nk bertunang ker..nk kawen ker... (^_^) ...



Last tp bukan yg terakhir...cmner tue..hehe..bila couple nie...ade pasang surut...ada timbul..ade tenggelam...perkara normal la...bila berdua....berpasangan...akan timbul kabar angin...akan ada masalah yg hadir dipertengahan jalan..ini lah dugaan yg setiap pasangan kena terima dgn minda terbuka..hati yg sabar...dan cuba mencari jalan penyelesaian....

Bila bercouple...kita mendidik diri utk lebih matang...dan berfikiran jauh demi masa hadapan....kita lebih bijak merancang demi kebaikan bersama...bukan utk diri sendiri sahaja...sometimes dari suasana tegang la kdg2 boley bertukar gelak ketawa.....dan menjd lebih erat lg..

Sape ckp gadoh tue xpenting dalam perhubungan..?? Faktor nie boley menjd pemangkin di mana kita lebey mengenali pasangan masing2 secara dekat dan serious sebelum benar2 menjdkannya sebagai kenyataan (berkahwin) dan kekal sebagai pendamping hidup buat selama-lamanya...setiap pengalaman mengajar diri.... (^_^)

Sedangkn lidah lg tergigit..nie kn pulak pasangan couple...hehe....jd couple nie..ada baik buruk...kita sentiasa happy dan tersenyum bila kita lihat insan tersyg turut tersenyum...kebahgiaan akan hadir bila kita sama2 bertoleransi dan berkomunikasi dgn cara yg baik dan memahami...


Semua gbr2 di atas diambil dari drama2 korean yg pernah asyraf ikuti....yg buat asyraf senyum...gelak...eppy dan sebak...heee...jd jom layaaannnnssss...video yg asyraf boley anggp "so sweet" ...huhu... luv u all.....thats all from me...thank you.

P/s : jgn lupa follow asyraf if u like my blog..jgn lupa "like" bila kamu sudah meminati...hehe (^_*) ..
Category: 1 comments

1 comments:

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kdg2 org bercouple ni lebih terurus dr segi penampilannya berbanding single.. sbb nya dia sentiasa nak nampak yg terbaik di depan pasangan. tp tak semua, namun kesan couple ni memang memberi impak jugak la pd kehidupan seseorang

Post a Comment